Да живееш при мама - така е прекрасно и почти без пари...

Да живееш при мама - така е прекрасно и почти без пари...
  • Автор:  Евгения Минчева
  • Дата:  
    18.05.2018
  • Сподели:

Казват, че в България първо майка ти ти пречи да си хванеш гадже, после - съпругата. Според изследване на "Евростат" за 2017-а изтърканият виц не е никак далеч от истината - българите напускат родителския дом средно на 29 години.

 

За сравнение, подобна стъпка в страни като Дания, Швеция и Холандия младите предприемат на 21-годишна възраст.

 

Тенденцията в България е жените да се изнасят от семейното огнище с пет години по-рано от мъжете, което превръща срещата и взаимоотношенията с мамино синче бавно, но сигурно в национален спорт, който изисква хитрост, ловкост и специфичен набор от умения.

 

mommy

 

Да се запознаеш с такъв младеж след работно време е трудно, защото не е никак невъзможно дори и след завършването на бакалавърската, че и на магистърската си степен да има (нещо като) вечерен час. Забраната не е официална и няма как да бъде наложена на мъж на толкова години, но ако обича - да не се бави толкова, че се притесняват хората.

 

А и много пари харчи по тия барове, после къде му отивала заплатата...

 

Да, маминото синче не стои без работа, голям е шансът да има кариера и то стабилна. Дори може да е в Бизнес парка - този символ на успех, престиж и карта за фитнес. Професията обаче не му позволява все още да стане напълно самостоятелен. Парното е ужасно скъпо, токът - и той, сложете и вода, интернет и телевизия и сметката не излиза.

 

Животът в столицата поскъпва непрекъснато, а и сам живее ли се? Със съквартиранти не иска, само да цапат около него.

 

Така му е прекрасно - има си собствена стая и етажерка в банята. Вечер пие бира с баща си и води спорове на разнообразни теми с майка си.

 

Не е никак изключено от време на време да се появи и жена, която на 99% не подозира в какво се забърква. Може би на влизане в полу-ергенската обител ще има някакви издайнически признаци като реплики в стил "Тихо, че мама спи леко" или "Само да те предупредя, че татко много силно хърка".

 

Всичко това придружено със стъпване на пръсти през чипровския килим в хола. За ходене из апартамента с обувки и дума не може да става, защото ще стане страшно.

 

Възможно е въпросната вечер да си прекарате прекрасно и да не ви направи впечатление, че през една стена от вас думите ви се чуват отчетливо. Имайте го предвид, за да не се изчервявате, ако се засечете с родителите някъде по коридорите, из които те бродят в малките часове, усетили чуждото присъствие.

 

Ако се заседите покрай маминото момченце ви очакват и любопитни премеждия, повечето от които - свързани с родителите му и напомнящи слаба американска комедия. Така например на мен една вечер загрижената майка на един младеж ми донесе дълга пола, с която да сменя късата си шотландска такава. Не можела да ме гледа така. Сигурно се притесни да не настина...

 

Със самото мамино синче общуването също носи силни преживявания и адреналин. Подгответе се за дълги и изнервящи тиради на тема "Финансовата криза" (която мина), "Имотния балон" или "Скъпи наеми, а и няма да мога да си го обзаведа, както аз искам".

 

Под последното се разбира, че няма да може да нахвърля десет пуфа из ъглите на хола и да готви през целия си живот на парти-грила.

 

И така явно се живее, докато маминото синче не стигне 30-тия си рожден ден. Тогава изведнъж финансовата криза минава изневиделица, имотният балон се пука и наемите стават далеч по-изгодни. Нямаме търпение да разберем кое от тези три чудеса се случва и чупи статуквото...

Прочетена 529 пъти

Станете почитател на Класа