Решено: 20 000 лева глоба за шум

Кабинетът одобри драстичните глоби за шум на Валери Симеонов

 

 

Драстично повишаване на глобите за заведения и дискотеки, които вдигат шум от 14 до 16 часа и от 22 до 8 часа, както и за хората, надуващи децибелите вкъщи, прие Министерският съвет по искане на вицепремиера Валери Симеонов на редовното си заседание в сряда.

 

Също така вече заведенията, нарушаващи изискванията да не се шуми в уречените часове ще могат да бъдат затваряни за една седмица, а ако отново се позволят да вдигат шум в рамките на една година след провинението, ще бъдат запечатване за цял месец, пише mediapool.bg.

 

Драконовските мерки бяха обещани от Симеонов по време на предвожданите от него акции срещу шума миналото лято в заведения в курорта Слънчев бряг, при които бе иззета озвучителна техника и дори бе арестуван един от най-известните български диджеи – Станчо.

 

Според заложените в проекта хората, които предизвикват шум над допустимото, ще бъдат глобявани от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 2 хил. до 6 хил. лв. Досега санкции за повторно провинение не са били предвидени.

 

При заведенията сегашната глоба от 1000 до 3 хил. лв. се повишава на 5000 до 10 хил. лв., а при рецидив – от 10 хил. до 20 хил. лв.

 

Предвижда се също така полицаите да бъдат оправомощени да налагат административните санкции по закона.

 

В мотивите към законопроекта се посочва, че целта му е опазване населението от вредното въздействие на шума, предизвикан от дейността на търговски и производствени обекти, разкрити в жилищни сгради и сгради със смесено предназначение, зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и др.

 

 

Предвижда се в наредба Министерският съвет да определи изискванията за осигуряване на нормална акустична обстановка в жилищни и обществени сгради и рекреационни зони.

Станете почитател на Класа