Св. Теодот Анкирски, Св. мчци Петър, Дионисий и дружината им и Св. 7 девици

Св. Теодот Анкирски, Св. мчци Петър, Дионисий и дружината им и Св. 7 девици
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    18.05.2018
  • Сподели:

Църквата почита още паметта на свети мъченици Петър, Диориний и Андрей, и свети мъченици Павла и Христина.

Теодот живял по времето на император Диоклетиан, който жестоко мразел християните.Имал и страноприемница в град Анкира. Като боголюбив християнин, той с радост давал храна и подслон на бедните и гладните, ободрявал и спасявал затворниците, а телата на умрелите за Иисус мъченици откупвал и погребвал по християнски обичай.

 

Св.мчк ТеодотАнкирски. Св. мчци Петър, Дионисий и дружината им. Свети седем девици

 

По това време жертва на гоненията срещу християните станали и седем девици. Те много обичали Бог, затова били подложени на големи страдания. За непокорството им езичниците ги хвърлили в езерото с привързани за шиите им огромни камъни. Там светиците намерили мъченическата си смърт.

 

Скоро телата им намерил Теодот, заедно със сродника си Полихрония, и тайно ги погребал. Обезумял от случилото се, градския управител заповядал да хванат виновните, а телата на девиците изгорил за назидание на всички християни.

 

От страх че ще бъде смъртно наказан, Полихроний издал Теодот. Покрусен от предателството на своя събрат, светият човек сам се предал и пламенно защитил вярата Христова. Това силно разгневило местните жреци и те поискали смъртта му. След жестоки изтезания и 15 годишен затвор , свети Теодот умрял мъченически през 303 г

Прочетена 227 пъти

Станете почитател на Класа