Стига с тези стикери

Подобно на много други явления в страната, свързани с контрол, годишните контролно-технически прегледи на автомобилите са проформа дейност, нещо, което по-скоро е губене на време и пари, отколкото реална проверка на годността за движение на автомобила, вид скрит данък и осигуряване на заетост и доходи за мрежата от пунктове. Да „минеш прегледа" в най-добрия случай означава, че ти работят предните спирачки и че имаш „Гражданска отговорност", и че си изчакал необходимото време, зададено по норматив за продължителност на процедурата.

Така по документи всички коли, които се движат по пътищата, са технически изправни. За съжаление, това не е вярно и се вижда впоследствие. Над 25% от катастрофите са предизвикани вследствие на техническа неизправност на автомобилите, показват данни на Института за пътна безопасност. Подобряване няма – през 2008 г. процентът е същият – 24 – 26.

Трагичното е, че в съчетание с остарелия автопарк неглижирането на автомобилните прегледи пряко и косвено води до загубата на стотици човешки животи всяка година. Но борбата за техническа изправност продължава по добре познатия начин – с нови стикери. В началото на май ще бъде готов образецът на новия стикер за техническите прегледи, който „ще бъде снабден с чип за дистанционен контрол, съдържащ информация за техническото състояние на превозното средство. Стикерът ще съдържа и данни за екологичното състояние на автомобила. Според транспортното министерство се работело и по „надграждане на системата на техническите прегледи и регистъра за състоянието на всички превозни средства". И това не е всичко: „със софтуерно допълване на информационната система на техническите прегледи ще се създаде възможност за трансфер в реално време на показанията от уредите към Централизирана информационна система, която автоматично ще определя валидността на измерените стойности и няма да допуска манипулиране на данните".

Страхотно, нов стикер! При това – с чип! И трансфер на данни в реално време! Дали това ще направи прегледите непробиваеми? Твърде съмнително. Още от 2011 г. пунктовете за технически прегледи бяха оборудвани с камери, които записват всеки преглед, за да може да се направи проверка след това как е извършен, и ако не е по изискванията на наредбата, се налагат глоби и обектът може да бъде затворен.

Цялата тази система на контрол работи толкова добре, че все едно я няма. През месец някоя телевизия прави репортаж със скрита камера как нередовни автомобили минават през пунктовете. Онлайн свързаността само ще доведе до излишни разходи за бизнеса и нищо повече.

Наредба №32 за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства е нормативен акт от 143 страници. Тя е направена в съответствие с най-добрите европейски практики и ако се следват предписанията ѝ, може да бъдат задминати и германските стандарти. Но да си спомня някой кога за последен път на годишен преглед техникът е слизал в канала и е гледал дали спирачните маркучета не са напукани? Или как са регулирани фаровете?

Но и самите водачи са виновни – повечето не ги е грижа за състоянието на колата им и искат просто тя да се движи по пътищата. Така че неработещата контролна система е изгодна и за двете страни. След като няма контрол върху качеството на прегледите, и след още 10 години ситуацията няма да се промени. А стикерът с чип само ще доведе до поскъпване на прегледите. А след като автомобилите си имат регистрационни номера и в една електронна система за прегледи лесно може да се провери дали са „минали преглед", какъв е смисълът изобщо да се лепят стикери, даже и с чип?

Станете почитател на Класа