Минималната цена на алкохола

Само в около десетина държави, главно в Източна Европа, пият повече, отколкото във Великобритания. Възрастните британци пият еквивалента на 500 халби бира годишно – навик, който убива ежегодно 7000 от тях. Шотландците, който са най-жадните на Острова, са решени да намалят смъртните случаи. На 26 февруари местното правителство определи минимална цена за алкохол от 50 пенса за единица (еквивалентна на приблизително половин литър бира или чаша вино). Мярката вероятно ще разтревожи някои от най-страстните пиячи. Но долният праг може да даде на някои фирми за напитки и търговци на дребно причина да празнуват.

Шотландският парламент гласува минималната цена през 2012 г., но обжалване от страна на алкохолната индустрия забави въвеждането ѝ досега. Шотландската уиски асоциация твърди, че планът е в противоречие с търговските правила на Европейския съюз. През ноември 2017 г. Върховният съд на Великобритания реши, че това не е така. Когато новите правила влязат в сила през май, Шотландия ще се присъедини към малкото други страни, които са въвели някаква форма на минимална цена, най-вече държави с голяма консумация на алкохол, като Русия и Украйна.
Въвеждането на мярката ще доведе до поскъпване на много от продуктите. Анализ на Института за фискални изследвания показва, че в цяла Великобритания приблизително 70% от закупения от магазина алкохол е на цена под 50 пенса за единица. Най-евтините и най-силни напитки ще станат много по-скъпи. На някои места цената на сайдера „Омега", който компенсира липсата на вкус с високо съдържание на алкохол, ще се увеличи със 70%.
Този вид твърди, но евтини питиета често се предпочитат от най-тежките пиячи. Поради това минималната цена би могла да има голямо въздействие върху общественото здраве. Миналата година анализ на онлайн изданието BMJ Open показа, че минималното ценообразуване „вероятно ще намали консумацията на алкохол и свързаната с алкохола заболеваемост и смъртност".
И все пак мярката може да означава и по-висока печалба за някои производители на напитки и търговци на дребно. Търсенето на алкохол обикновено не е много чувствително към промяна в цената, което предполага, че намаляването на приходите, причинено от очаквания спад в потреблението, ще бъде повече от компенсирано от покачването на цените. Обикновено конкуренцията пречи на фирмите да вдигат цените си. С въвеждането на задължителна цена правителството ще направи това вместо тях.
Алтернативен начин за намаляване на потреблението биха били по-високите данъци, които ще увеличат приходите в държавната хазна, а не тези на производителите на напитки. Това би насърчило както любителите на шампанското, така и пиячите на съмнителните напитки, да намалят консумацията. Но шотландското правителство няма правомощия по отношение на алкохолните акцизи. А централното правителство, което може да го направи, се тревожи от намаляващия жизнен стандарт и няма намерение да повишава данъците върху любимото средство за разпускане на британците.

Станете почитател на Класа