Бардакът, направен с пари за благотворителност

Бардакът, направен с пари за благотворителност
  • Автор:  Webcafe
  • Дата:  
    12.02.2018
  • Сподели:

Огромен скандал разтресе една от най-големите и добре познати благотворителни организации във Великобритания – „Оксфам“ (Oxfam). Тя може да остане без държавно финансиране след като стана ясно, че е прикрила детайлите по разследване срещу свои служители, обвинени, че са ползвали услугите на проститутки в Хаити.

 

Сред обвинените е бил и директорът на организацията в Хаити по това време, който сам е признал, че е плащал на жени за сексуални услуги, въпреки че проституцията там е забранена.

 

Хаити

Секс-скандал разтресе благотворителната организация "Оксфам", чиито бивши служители са ползвали услугите на проститутки в опустошения след земетресение Хаити.

 

Служителите на „Оксфам“ през 2011-а са били в Хаити, за да оказват помощ и съдействие на жителите на страната след тежкото земетресение там. Според изтеклата информация те също така са плащали и за сексуални услуги, при това в апартаменти, наети с пари на благотворителната организация.

 

„Оксфам“ са извършили вътрешно разследване на случая още тогава, уволнили са виновните, но са прикрили резултатите. Те обаче бяха разкрити на 8 февруари от британския всекидневник The Times, което доведе до скандал във Великобритания.

 

„Оксфам“ работи по програми за развитие в повече от 90 страни около света. Тя сама се определя като „глобално движение на милиони хора, които споделят вярата в това, че в богатия на ресурси свят бедността не е неизбежна“. Агенцията също така предлага помощ и на хора след бедствия.

 

Очаква се нейни висши ръководители да се срещнат с представители на британското правителство. В момента „Оксфам“ е застрашена от това да загуби държавното си финансиране, което годишно се равнява на милиони.

 

Само през миналата година „Оксфам“ е получила от правителството около 44 милиона долара.

 

Земетресението в Хаити

 

В средата на януари 2010 г. Хаити е поразен от земетресение. Бедствието отнема живота на между 100 и 220 хиляди души, ранява 300 хиляди други, а около 1,5 милиона души остават без дом.

 

„Оксфам“ е сред благотворителните организации, които се притичват на помощ. Тя разполага с фонд от 70 милиона паунда (около 96 милиона щатски долара), с които да осигури неща от първа необходимост на населението и да започне да помага с изграждането на нова инфраструктура в опустошената от бедствието страна.

 

 

Хаити след земетресението. Снимка: Getty

 

В Хаити работят 230 души от „Оксфам“. Много от тях се трудят неуморно в трудните за работа условия. Други обаче, имащи по-високи длъжности, си позволяват волности. Става дума за група мъже, които са живеели в имот, нает с пари на „Оксфам“, в квартала Делмас.

 

Тяхното поведение започва да се разкрива доста по-късно – едва през юли 2011-а. Информатор отива до офисите на „Оксфам“ в Оксфорд и се среща с тогавашния изпълнителен директор Барбара Стокинг. Той твърди, че работещи за благотворителната организация извършват сексуални престъпления в Хаити.

 

“Оксфам“ започват разследване. Същевременно обаче решават да запазят откритията си и детайлите по случая в тайна от обществеността, която дарява и завещава повече от 138 милиона щатски долара годишно на организацията.

Британският ежедневник The Times научава за историята от служител на „Оксфам“, въпреки че тя е стояла в тайна почти 7 години. Репортерите провеждат интервюта с няколко източника от организацията и използват изтекли документи за своя репортаж, включително „тайна“ докладна за проведеното вътрешно разследване.

 

„Розовите апартаменти“

 

„Групата живееше в къща за гости, наета от “Оксфам”, която наричаха „розовите апартаменти“. Наричаха я „публичен дом““, разказва един от източниците пред вестника.

 

По негови думи в къщата са провеждани големи партита с участието на проститутки.

 

Момичетата са носили тениски на „Оксфам” и са обикаляли полуголи. „Беше като оргия на Калигула“, разказва източникът и допълва, че мъжете от организацията са говорили за организирането на „барбекюта с младо месо“.

Оказва се, че групата е имала контрол над шофьорите, наети от благотворителната организация за превоз на служителите й. Мъжете на ръководни постове в „Оксфам“ в Хаити са се възползвали от позицията си, за да принудят шофьорите да им водят момичета.

 

Когато шефовете на „Оксфам“ във Великобритания разбират за случващото се в Хаити, там са изпратени разследващи. Те разпитват шофьорите и някои от проститутките, а освен това започват наблюдение и върху заподозрените.

 

Източниците на вестника изказват притесненията си, че е възможно някои от използваните проститутки да са били момичета на възраст между 14 и 16 години. Разследването на „Оксфам“ обаче не е потвърдило това.

 

Въпреки всичко проституцията в Хаити е незаконна, макар и широкоразпространена. Забранен е и секса с непълнолетни момичета – на възраст под 18 години.

 

Освен това „Оксфам” подкрепя разпоредби на ООН, които забраняват на работещи в благотворителни организации да плащат за секс. Самата организация също има своя вътрешна политика, според която „няма да толерира актове на сексуално насилие или експлоатация, извършени от нейни служители“.

 

„Рибата се вмирисва откъм главата“

 

По това време директор на „Оксфрам“ в Хаити е белгиецът Роланд ван Хауърмейра. Той е бил привикан на разпит заради проблеми в мениджмънта и обвиненията, че самият той е използвал проститутки. Става дума за обвинения, които са напълно отделни от историята за случващото се в „розовите апартаменти“ и стореното от други служители на компанията.

 

Според доклада за разследването, директорът е признал, че е викал проститутки във вилата си, позната като „Орловото гнездо“. Жените „били наети за него от „Оксфам“, т.е. с пари на благотворителната организация.

 

От „Оксфам“ обаче не го уволняват. Вместо това му предлагат сделка: той ще има правото да подаде оставка, ако помогне на разследването за "розовите апартаменти".

 

А то показва, че нарушения наистина е имало. Около този случай шестима други мъже напускат по един или друг начин благотворителната организация. Между тях няма нито британци, нито хаитяни, но всички са били опитни работници в сферата на благотворителността и са били под договор с „Oxfam GB”. Те са били на ръководни позиции и са разполагали с власт в поразената от бедствие страна, нуждаеща се от подкрепа.

 

Двама подават оставки още докато срещу тях текат разследвания по обвинения за използване на проститутки, тормоз и измама със CV-та. Четирима са уволнени заради неприемливо поведение – от използването на услугите на проститутки „в имот на „Оксфам““ до провал в това да попречат на служители да имат „порнографски и незаконен материал“ на служебен компютър.

 

„Оксфам” отказват да коментират какъв е този незаконен материал. Потвърждават обаче, че нито едно от обвиненията не е било съобщено на властите или полицията в Хаити. Получили правен съвет, че заради хаоса в страната властите „едва ли щели да предприемат някакви действия“.

 

 

Годишно "Оксфам" борави с милиони, получени като помощ от правителството и дарения, за да помага на бедстващи страни. Снимка: Getty

 

Замазване на очите на обществеността

 

В края на разследването – на 5 септември 2011 г., „Оксфам” разпространява прессъобщение, в което се посочва, че малък брой служители са били замесени „в няколко случая на непрофесионално поведение“. Набляга се на това, че не става дума за измама и не са „засегнати“ почти 98-те милиона щатски долара, които организацията е събрала след земетресението в Хаити.

 

Нищо не се споменава за сексуалните услуги, от които служителите са се възползвали. Според един от източниците на The Times в един момент „Оксфам“ са минали в режим на защита на бранда, защото случаят е бил „радиоактивен“ за тях.

 

От „Оксфам“ сега се защитават с това, че след разследването са последвали уволнения, а белгиецът Роланд ван Хауърмейра е „поел пълна отговорност за събитията, които са се случили под негово ръководство“. След случая в благотворителната организация е сформиран и специален екип за подобни ситуации, както и тайна линия за подаване на сигнали.

 

„Оксфам“ обаче прикриват случая не само от обществеността, но и от регулаторния орган, пред който трябва да отговарят - Комисията за благотворителност във Великобритания. От там съобщават пред The Times, че не са получили всички детайли за случая от организацията.

 

Стана ясно и че Oxfam не е предупредила неправителствени организации за обвиненията и разследването, което е позволило на обвинените да получат работи в други благотворителни агенции от подобен тип.

 

„Те са освободили хора, които са извършили престъпна дейност. Пуснали са ги. Не са казали на властите и прокуратурата, не са казали на регулаторния органи и не са казали на дарителите“, каза пред BBC Пени Мордон, британски секретар за международно развитие.

И докато благотворителната организация се опитва да оцелее след разкритието на скандала в Хаити и последствията от това, че го е прикрила, се появи информация, че служители на „Оксфам“ са ползвали услугите на проститутки в Чад през 2006-а.

 

В неделя от организацията заявиха, че са „шокирани и изумени“ да чуят и за тези обвинения, които към момента не могат да потвърдят.

Прочетена 268 пъти

Станете почитател на Класа