Система за предупреждения при пътуване

Система за предупреждения при пътуване
  • Автор:  classa.bg
  • Дата:  
    12.01.2018
  • Сподели:

САЩ огласиха нова система, с която предупреждават гражданите си за опасности при пътувания в чужбина с четири нива за безопасност на държавите и интерактивна карта, предаде АФП.
В 4-ото ниво - "Не пътувайте", попадат 10 военни зони и "провалени" държави: Афганистан, Централноафриканската република, Иран, Ирак, Либия, Мали, Сомалия, Южен Судан, Сирия и Йемен. Северна Корея също е в тази категория, като за нея има и законови ограничения, забраняващи на американци да използват паспортите си там.
Категоризирането на някои други страни може да предизвика учудване въпреки обяснението на Държавния департамент, че просто представя досегашните съвети в нов формат.
Западноевропейски страни като Великобритания, Германия, Франция, Испания и Италия са поставени във 2-ро ниво - "Движете се с повишено внимание". Те споделят тази категория със страни като Босна, Косово, Украйна, Саудитска Арабия, Египет, Китай, Мексико и др.
Авторитарният Узбекистан, заедно с други страни в Централна Азия - Казахстан, Киргизстан, Туркменистан, Таджикистан, е поставен в 1-вото, най-безопасно ниво - "Движете се с обичайното внимание". В тази категория са повечето страни в Източна и Централна Европа, сред които България, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия, Австрия, Полша, Чехия, Словакия, както и скандинавските страни.
Куба е поставена в 3-то ниво - "Размислете дали да пътувате". Тя споделя тази категория със страни като Турция, Русия и други.

Станете почитател на Класа