Бюрокрацията измести визионерството в ЕС

Парадоксът е, че има недоволство от начина, по който изглежда Европа днес и как ще се развива, но едновременно с това почти няма дискусия за развитието ѝ, за това какви проекти, варианти са заложени за бъдещето на Европа. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в изказване при откриването на международната конференция "Бъдещето на Европа и българската перспектива".
Речите на новия френски президент Емануел Макрон пред студенти в Сорбоната преди две седмици и в последващото изказване на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в европейския парламент имаше много нови идеи, много провокативни идеи, които останаха в страниците и папките, след като бяха произнесени.
Дали защото дадохме превес на бюрокрацията, бюрокрацията успешно измести визионерството, дали защото Европа не успя да реагира успешно на кризите, които се развиха през последните години, допълни Йотова.
Вместо работещи решения започнаха да се издигат стени, огради не само срещу пристигащите, но и срещу нас.
Скорошно изследване на Евростат сочи, че 80% от европейските граждани очакват Европа да направи повече срещу тероризма. Но същият брой граждани настояват и за справяне с други предизвикателства, искат да усетят близостта на европейския проект и неговата значимост. Ако тази пропаст в тези очаквания не запълним в скоро време, гласовете на евроскептиците ще стават по-силни и по-кресливи, допълни Йотова.
Вицепрезидентът очерта три основни предизвикателства, на които Европа не може да намери отговор. Това са многогодишната финансова рамка след 2020 г., когато се очаква да приключи кохезионната политика, нерешените въпроси със социалната политика и осигуряването на качествени работни места, както и политиката за сигурност и осигуряване на убежище.

Станете почитател на Класа