Монти подкрепи приоритета „Западни Балкани“

Доволен съм, че Западните Балкани са сред приоритетите на българското президентство на ЕС, заяви бившият министър-председател на Италия Марио Монти по време на международната конференция Бъдещето на Европа и българската перспектива, организирана от сп. "Икономист", Института за международна политика и консултантско дружество "Хирон 91".
Ротационното председателство на ЕС дава шанс на ръководителите на държавите да представят приоритети пред колегите си, които преди това не са били известни, допълни Монти.
Искаме българското председателство да бъде Балканско, заяви министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Западните Балкани са наш основен приоритет и те трябва да имат ясна перспектива, ясен план за действие, допълни Павлова, описвайки като подприоритети на председателството сигурността и миграцията, антитероризма и свързаността - пътна, енергийна и дигитална.
"Трябва да бъдем искрени към Западните Балкани. Целта е да дадем заявка, честен, обективен план за действие на всяка от държавите спрямо нейния напредък за това как върви тя по своя път към ЕС", допълни Павлова.
"Ние казваме: след 2020 г. отваряме възможността за преговори за разширяване на ЕС, но да кажем ясно и обективно какви са условията", казва министърът.

Станете почитател на Класа