Внимание – френски измамник с бизнес в България, Част 1

Лоран Дешаро е френски гражданин, който е собственик и управител на няколко фирми в България. Той е известен с българската си схема, чрез която присвои няколко милиона евро от чуждестранна компания, не без помоща на проблематичната ни правна система и използвайки българската си фирма "Комплюс Консултинг БГ" ЕООД. Дешаро също така е известен и с френската си измамна схема за укриване на данъци, "спечелените" от която пари бяха прехвърлени в Естония, където от своя страна той започна нова данъчна измама.

 

В Талин, Естония, през 2007 г. той откри комапния за обработка на данни и обслужване на клиенти, наречена Bienvenue OÜ (бивша Complus Consulting - Дешаро често използва трикове с преименуването на фирми, за да прикрива следите си). Той дори бе дал интервю по естонската телевизия, обещавайки да създаде 700 работни места, но в действителност всичките му естонски компании просто имитираха реална стопанска дейност и бяха създадени с единствената цел изпирането на парите, откраднати от френските данъкоплатци, посредством укриването на ДДС и корпоративен данък.

 

В крайна сметка същото се случи и в Естония, където също не бяха платени каквито и да е данъци за дейността на фирмите му, които пък бяха открити с парите от Франция. Всичко това се осъществи не без помоща на партньорите му в данъчните измами, които първо му помогнаха да „спести" 33% данък във Франция, чрез прехвърлянето на средствата от Франция в Естония и още 20% данък след това при прехвърлянето на парите от Естония в България. Второто междудържавно прехвърляне на средства беше възможно благодарение на естонските данъчни служители Terje Kriiseman и Kadri Perillus. Но не само те бяха част от схемата на Дешаро - фактът, че Complus Consulting OÜ, по-късно преименувано на Bienvenue OÜ, никога не подаде данъчна декларация, дори и в годината, когато получи субсидии от правителството, не бе пречка и за социалния министър на Естония да даде публичната си подкрепа за Дешаро.

 

Крайният резултат е, че компанията му никога не плати данъци, не изразходи получените субсидии по предназначение и натрупан огромен дълг към местни фирми. Общата стойност на дължимото е 2.2 млн евро към страната и над 500 000 евро към естонски компании. Bienvenue OÜ дори бе начело на списъка, наречен Топ 10 на естонските данъчни длъжници за 2011 г. След като взе всичко, което можеше от Естония, Дешаро преписа компания си Bienvenue OÜ(с предишно име ComPlus Consulting OÜ) на българския си пълномощник, или по-скоро марионетка, Симеон Ганчев и след това на американската компания Comпlus Consulting LLP, като тази маневра имаше за цел да не остави шанс на неговите кредитири да получат парите си обратно. Малко след това същата естонска компания бе закрита.

 

Но преди ликвидацията на Bienvenue OÜ естонската сържава, в лицето на данъчните си власти, бе започнала съдебно производство срещу Complus Consulting, която по това време вече се казваше Bienvenue. Но най-интересното нещо се случи по време на делото по несъстоятелността на Complus Consulting - съдът закри производството по несъстоятелност, тъйкато дружеството бе заличено от естонския търговския регистър и така компанията, която дължеше огромни средства на правителството бе просто заличена от търговския регистър преди да изплати дълговете си!?

 

А причината за заличаването на компанията от регистъра бе, че тя не била предоставила финансовите сиотчети, т.е. под предтекстта на законово наказание тя е била заличена, но в действителност това заличаване спя производството по несъстоятелността наBienvenue и съответно последващото изплащане на дълговете ѝ. Законовата процедура е, че за заличаване от регистъра е необходимо да се получи съгласие отданъчните власти, което в действително е било дадено.

 

Същите данъчни власти, които трябва да събират данъци, особено от най-големия по онова време данъчендлъжник, а именно Bienvenue, заличиха компанията, така че да няма субект, от който да се търсят дългове. Този ход на естонските данъчни власти изглежда странен инелогичен - защо те разрешиха Bienvenue да бъде ликвидирана, когато компанията е най-големият данъчен длъжник в страната, вместо да се опитат да върнат понечаст от държавните пари? Защо естонските данъчни служители Terje Kriiseman и Kadri Perillus заявиха, че държавата няма вече претенции срещу фирмата на Дешаро?

 

Първото нещо, което идва на ум е корупция – първоначално едни естонски данъчната служители се опитват да получат пари от длъжник чрез съдебен процес, а след товадруги такива(в частност Terje Kriiseman и Kadri Perillus) позволяват заличаването на длъжника от естонския търговски регистър, в следствие на което няма юридическолице, което да бъде осъдено да върне парите.

 

В резултат на щастливата развръзка с естонската данъчна система, Лоран Дешаро намери основната си "бизнес" ниша –прането на пари и укриването на данъци. След Естония той се премести в България и продължи същата "бизнес линия", защото ако му бяха „опростени" 2.2 милиона евроданъчни задължения в една развита страна като Естония, очевидно е че в най-корумпирана страна в ЕС той ще плува в свои води.

Станете почитател на Класа