България - как се присвояват милиони без последствия

България - как се присвояват милиони без последствия
  • Автор:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.03.2016
  • Сподели:

Както е всеизвестно България е най-корумпираната страна в ЕС, а основната причина е лошата ни съдебна система. И всеки честен чуждестранен бизнесмен има едно на ум, правейки бизнес с български фирми. Дори очевидни престъпни схеми не се преследват от полицията и прокуратурата. Такъв бе случаят, където българска компания бе длъжна да обработва плащания и да ги пренасочва към сметките на своите контрагенти, но вместо това просто изчезна с няколко милиона евро, като това не се отчете за престъпление от съответните институции. Поради всичко това инвестиционният ни климат привлича най-вече измамниците от различните краища на света.


Такъв вид "бизнесмен" е и Лоран Оливие Дешаро - френски гражданин, живеещ в България. Той е добре известен измамник, с компании в Канада, САЩ, Естония, България и други страни. Дешаро измами дори и естонското правителство и други естонски юридически лица, чрез компанията си в Талин, с помоща на която получи кредити и субсидии и за чиято дейност никога не плати данъци. В крайна сметка напусна Естония с 1.4 млн евро дължими средства към държавата и още 600 000 евро, под формата на получени кредити от естонски фирми.


След края на естонската афера Дешаро се премести в България, където прехвърли, „спечелените" от Естония пари и където е най-безопасното място в Европа за изпирането им. Първо той създаде уебсайт на канадската си платежна система – Unified Pay Secure/www.unifiedpaysecure.com/. В интернет страницата на тази платежна система през 2013 г. друга чуждестранна фирма отвори сметка, с цел извършване на разплащания с контрагенти. Unified Pay Secure се твърдеше, че е лицензирана канадска платежна система с български клон - компания с име "Комплюс Консултинг БГ" ЕООД . "Комплюс Консултинг БГ" ЕООД по същество е IT компания, а не клон на платежна система и същата преди това бе използвана за изпирането на парите от Естония. Клиенти и партньори на вследствие пострадалата компания прехвърлиха няколко милиона евро по българските банкови сметки на "Комплюс Консултинг БГ" ЕООД, като целта на тези трансфери бе след обратотка от страна на платежната система и след удържане на комисионна, средствата да се прехвърлят на пострадалата компания, но фактически само 9-10% от парите бяха прехвърлени. След отказ да трансферира и останалите 90% от сумите Дешаро просто спря всякаква комуникация с пострадалата компания. През април 2014 г. тя подаде сигнал до Софийска градска прокуратура относно престъплението, извършено от Лоран Оливие Дешаро.

 

Разследването продължи 10 месеца, през което време пострадалата компания никога не бе потърсена за каквато и да е допълнителна информация и разяснения. Въз основа на това разследване прокуратурата издаде постановление с отказ за образуване на досъдебно преизводство срещу Дешаро, като основният мотив на това решение бе, че той бил казал на разследващите полицаи, че пострадалата компания дължи повече пари на платежната му система Unified Pay Secure, отколкото тя на пострадалата компания и поради това спрял трансферите. Жертвата на измамата никога не бе потърсена за разяснения относно съществуването на този мистичен дълг, следователно нашата полиция просто се бе доверила на думите на измамника.

 

Естествено това постановление бе обжалвано пред Софийската апелативна прокуратура. Нови доказателства, включително и за пране на пари, извършвано от Дешаро бяха предоставени и въпреки това отново не се видя причина за стартиране на досъдебно производство срещу Дешаро. Отново ищецът не бе потърсен за каквито и да е разяснения, включително за съществуването на мистичния им дълг към Unified Pay Secure. Нито едно от длъжностните по случая лица не видя двойната измама, която Дешаро бе извършил в България: едно, че присвои няколко милиона евро и друго, че го направи посредством извършване на платежни услуги без съответния за това лиценз от страна на IT компанията му. Може би всичко това се случи, защото Дешаро има няколко милиона евро?

 

Крайният резултат е, че опитите на пострадалата компания да си върне парите завършиха с неуспех в българската правна система, няколко милиони евро бяха безвъзвратно загубени, чрез едно лесно за разкриване, незаконно присвояване.


Този случай показа за пореден път уникалността на българската правна система, която позволява на измамници от цял ​​свят да прилагат каквито и да е схеми тук, срещу всеки. Този случай е 100% "ноу хау" как да присвоиш пари: отвори българска фирма, прехвърли парите на някого по българските ѝ банкови сметки, кажи на полицията, че е налице дълг срещу теб и затова няма да върнеш парите. А и ако откраднатите средства са достатъчно много, то тогава не се притеснявай, колкото повече си откраднал, толкова повече си в безопасност.

Станете почитател на Класа