Правата на отпуск са записани в конституцията

Народното събрание отхвърли вчера ветото на президента върху Кодекса на труда, което се отнасяше до частта за отпуските на служителите. По време на дискусията проблеснаха и искри, като опозицията обвини управляващите, че орязват трудови права, а те на свой ред им отвърнаха, че лидерът на БСП Сергей Станишев нямал трудов стаж.
На хората обаче изобщо не им е смешно, защото има служители и в държавната администрация, и в частния сектор, които са натрупали огромен брой дни за платен отпуск, но практически не могат да ги използват. Промените задължават всички служители с дни за почивка да ги изчистят до края на 2011 г., но едва ли има работодател, който да пусне свой служител в 200-дневен платен отпуск. На практика това означава работникът да излезе в платена почивка за близо година, което очевидно е неприложимо. Ненапразно много хора се притесняват, че де юре ще се водят в отпуск, а на практика ще трябва да ходят на работа. Този факт сам по себе си може да демотивира всеки служител, още повече че проблемът сякаш не стои за хората на най-високите постове в администрацията. Шефката на НОИ Христина Митрева например е взела от предишната си длъжност 31 хил. лева обезщетение за неизползван отпуск от 225 дни, а един от предшествениците й – Йордан Христосков, е получил над 47 хил. лева за неизползвани 228 дни. Митрева дори се обиди, че обезщетението й стана публично достояние.
Трудовите права са за всички. Затова и управляващите трябва да обмислят по-внимателно всички промени, които се отнасят до социалните придобивки за хората.

Станете почитател на Класа