За промените в социалната сфера е нужен консенсус

Ако бъдат приети промените в кодекса за социалното осигуряване, синдикатите ще излязат на протест, стана ясно вчера. До нарастване на напрежението се стигна, след като бяха оповестени новите промени, които предвиждат орязването на някои социални права.
Един от подводните камъни, за който сигнализират синдикалистите например, е скритото повишаване на възрастта за пенсиониране с изискването да се увеличи и осигурителният стаж. Така хиляди българи могат да се изправят пред парадокса да са навършили годините за пенсия, но да нямат необходимия за това стаж. И като се има предвид, че дори в добри за икономиката години 60-годишните не са най-атрактивните служители на пазара на труда, проблемът наистина става сериозен.
Неуредиците в социалната сфера у нас не са от вчера и затова всички опити те да бъдат разрешени „със замах“ и за един ден могат допълнително да усложнят нещата. Системата за социално осигуряване се нуждае от основен ремонт, от промени детайл по детайл. Грешно е на нея да се гледа като на бюджетно перо, от което могат да се орежат едни средства и да се добавят други. В тази система всеки грешен ход може да има тежки последици, които да се проявят след години и да засегнат цели поколения българи. Затова и реформите трябва да се обмислят внимателно, преди да се пристъпи към действие.

Станете почитател на Класа