Внимателно с лобизма

Лобистката поправка, която се появи незаконно в Държавен вестник през март и която либерализираше рекламата на наркотичните вещества, предизвика вчера скандал в парламента. Разследването на временната комисия, която работи по случая, показа, че текстът е прокаран от шефа на комисията по евроинтеграция Светлин Танчев, който е от ГЕРБ.
Разказите на чиновници пред депутатите за оказван натиск водят единствено да извода, че трябва задължително да се прецизира начинът на публикуване на законите в държавата. След като те са приети окончателно на второ четене, не могат да бъдат променяни с листчета, които да противоречат на това, което е гласувано в зала. Незаконно е и недопустимо. Най-малкото защото намирисва на сериозен лобизъм. Да не говорим, че буди съмнения за други, по-сериозни материални мотиви.
Никой не спори, че трябва да се изчака решението на комисията и че тогава трябва да се правят по-генералните изводи за отговорността и за това кой трябва да я понесе. Но междувременно председателският съвет на НС трябва да се събере и да въведе железни правила, ако иска законите в тази страна да са легитимни.

Станете почитател на Класа