Без компромиси в армията

Тази година Министерството на отбраната (МО) получава с 500 млн. лева по-малко в сравнение с миналата година. Това каза пред ПРО БГ вчера военният министър Аню Ангелов. Към 31 май МО е натрупало и нови задължения в размер на 29 млн. лева, каза още Ангелов.
Статистиката е недвусмислена – парите за отбрана в България не достигат. Случайно или не, изказването на министър Ангелов бе точно в деня, в който правителството публикува стратегията за национална сигурност. В съвременния свят тя отдавна не се свежда само до армията, но силната войска безспорно си остава неин важен елемент. Затова и когато говорим за модернизация на българската армия, абсолютно всички политически сили у нас трябва да стигнат до консенсус. Заплахите пред националната сигурност са десетки и никакви политически дрязги или неразумно рязане на средства не бива да спъват реформите във въоръжените сили. Още повече че терористичните организации (описани в стратегията като заплаха за страната) също постоянно се развиват и не страдат от липса на финансиране.
Държавата трябва да впрегне целия си ресурс, за да извърши реформите типично по военному - бързо и дисциплинирано, без сантименти и без компромиси. Само това ще ни гарантира наистина силна армия, която ефективно да ни защити в случай на нужда.

Станете почитател на Класа