Здравните осигуровки са грижа на всички

Над 70% от студентите имат пропуски в здравното осигуряване за 2-3 месеца. Това показва проверка в информационните масиви на Националната агенция за приходите. Оттам дават и пример. В един от най-големите университети в страната от 1629 студенти, приети в 1-ви курс през есента на 2009 г., 1124 имат неплатени здравноосигурителни вноски.
Причината за този огромен процент на млади хора, които може да се окажат без право на лекар заради факта, че те или техните родители не са плащали здравните осигуровки в периода след завършването им до записването им във ВУЗ, показва, че у нас културата по отношение на данъчните закони и на осигуровките е критично ниска.
И за това не е виновна държавата, а гражданите, които са длъжни да се интересуват какво се случва с техните здравни права. Още повече че сумите не са големи. За три месеца те са около 31 лв.
Статистиката е полезно нещо, защото показва, че има още много да се учим по отношение на това, какви трябва да са ни отношенията с държавата. Когато има коректност от двете страни, проблемите със сигурност ще са по-малко.

Станете почитател на Класа