Премии само при свършена работа

Съюзът на съдиите в България (ССБ) изпрати вчера открито писмо до премиера Бойко Борисов, в което обвинява министър Симеон Дянков, че погазва независимостта на съдебната власт. И заявяват, че ще го съдят. Повод за недоволството на магистратите стана решението на Дянков да ги лиши от коледни бонуси. Съдии и прокурори бяха разчели да си раздадат 24 млн. лв. като премии за празниците.
Съдиите най-добре познават закона и може би са прави, че решението на Симеон Дянков по някакъв начин накърнява независимостта на системата. Вероятно и ще спечелят делото срещу него. В чисто морален план обаче те нямат никакви основания за финансови претенции. Именно съдебната система у нас е най-критикувана от европейските ни партньори, а и самите български граждани нямат особено доверие в нея.
Откритото писмо до премиера заради спрените коледни премии на съдиите звучи малко цинично, и то не само защото почти всички браншове у нас останаха без бонуси. Суперскандалът „Красьо“ например не трогна ССБ чак толкова, че да накара съдиите да се обърнат директно към министър-председателя. А обвиненията в кадруване във ВСС срещу заплащане и друг вид услуги, дори и да не са доказани, също са достатъчно основание да се усъмним в независимостта на съдебната система.
В крайна сметка коледните премии зависят най-вече от добре свършената работа през годината. А ако магистратите си припомнят всички знакови дела, по които още няма присъди, сами трябва да признаят, че 2009 г. не беше добра за тях.

Станете почитател на Класа