Изпращаме година на криза и с отпадъка

2009 г. може съвсем спокойно да отпратим като годината на криза и с отпадъка. До средата на юли не успяхме да изградим нови 56 регионални депа, нито да закрием старите над 200 сметища. Затова очакваме наказателна процедура от Брюксел. През ноември получихме последно предупреждение, че не работи интегрираната система за управление на отпадъците на София. Солените глоби в случая може да достигнат до 50 000 евро - дневно.
Кристално ясно е не само на ЕК, че нямаме работещи регионални депа и системи за управление на отпадъците. Просто София трасира пътя на проблемите с боклука в цялата страна.
Поделената отговорност е на общините и на държавата. Местните власти, защото не заделяха средствата от такса смет за инвестиции, включително за закриването на депата. Държавата пък късно се сети да им припомни ангажиментите им за управлението на отпадъците. През януари под натиск пак от Еврокомисията се реши липсващите 23 депа да се финансират директно от програма „Околна среда“. През 2010 година остава да видим изпълнението на това решение. Иначе кризата с отпадъка може да продължи...и да задълбочи финансовата.

Станете почитател на Класа