Да не боледуваме по празниците

Две трети от пациентите, които са потърсили медицински услуги в „Пиригов“ по време на празниците, не са имали нужда от спешна помощ, а от личен лекар. Това съобщиха вчера от здравното заведение. Десетки граждани също се оплакаха чрез медиите, че по време на почивните дни не са могли да открият нито личния си лекар, нито дежурни специалисти в медицинските центрове.
Никой не оспорва правото на лекарите да почиват по време на празниците със семействата си, но е абсолютно недопустимо голяма част от хората да остават без здравни грижи, и то за период от 3-4 дни.
Болестите и инцидентите не излизат в „отпуска“ по време на празниците. Напротив - статистиката сочи, че точно в този период рискът да се появят здравословни проблеми е голям. За съжаление обаче последните няколко дни показаха, че е силно противопоказно българите да се разболяват по време на почивните дни. Останали без личен лекар, много наши сънародници се тълпяха в спешните центрове и по този начин затрудняваха дежурните специалисти и самите те не получаваха качествени грижи. Този хаос за пореден път доказа, че реформите в здравния сектор не са свързани само с преразпределение на финансови средства. Нужна е и организация. А редът и ясните правила важат по всяко време – дори по празниците.

Станете почитател на Класа