Българите – все в криза

46% от българите се тревожат за своето бъдеще, а 8% желаят да работят в мутренския бизнес. 9% успяват в живота, а 7% не успяват. Данните са от изследване за обществените нагласи на третата година от членството ни в ЕС.
Статистиката е любопитна, защото показва, че няма промяна в нагласите за това, как се успява в живота. Дължи се на факта, че българите са свикнали да живеят в криза. Дотолкова, че не се усещат особено и ползите от членството ни в ЕС. Такива са имал едва 29% от българите, а 39 на сто са категорични, че не са имали полза, нито вреда.
Друг показател, който е достоен за цяла научна студия, е, че оптимистите по отношение на бъдещето са снижили гарда и са станали умерени такива.
След подобни подробни изследвания е добре да си зададем въпроса защо членството ни в ЕС не отговаря на очакванията, които сме имали преди това. И отговорът е банален, но верен – реформите у нас стават мудно, а корупцията е все още начин на живот.
Когато държавата се подреди по правила, каквито има в старите западни европейски столици, тогава и оптимистите може да станат повече. А процентът на хората, които успяват в живота, ще нарасне чувствително.

Станете почитател на Класа