Кмет с увеличени правомощия

Столична община вече ще може да налага запор върху сметките на нередовните си длъжници, без да e необходимо да се обръща към други институции или да води съдебни дела. Това съобщи вчера зам.-кметът по финанси в София Минко Герджиков.
Тази мярка със сигурност ще развърже сериозно ръцете на кметската администрация, която към момента има да си взима около 180 млн. лв от некоректни длъжници. Общината ще може да разваля и сделки, за които е предоставила имот, ако партньорите се бавят с реализацията на проекта повече от 3 месеца.
По този начин кметът придобива реални механизми за водене на успешна икономическа политика. И да бъде подкрепен от страна на общинския съвет и държавата. Управниците в Столична община вече няма да имат основания да се оправдават, че в бюджета има огромни дефицити заради несъбрани задължения, нито че некоректни партньори бавят съвместни проекти. От друга страна, големите фирми, които са и основните замърсители на града, трябва да знаят, че не може с години да не плащат такса смет например и това да им се разминава безнаказано.
Столичани също придобиват ново морално право. Срещу заявената готовност от страна на общинската управа да увеличи събираемостта на данъците и таксите те ще могат да изискват много повече за реалното подобряване на условията за живот в града.

Станете почитател на Класа