Реформата в образованието е задължителна

Половината от българските учители посочват, че използват над 90% от учебния час за преподаване, а само 6-7% от времето заделят за въдворяване на дисциплина. Това сочат данните от анонимно международно изследване, широко огласено вчера. Мнението на преподавателите обаче се различава от това на директорите. Според 36% от училищните директори например, учениците редовно бягат от час, а 33% от директорите смятат, че възпитаниците им закъсняват за занятия.
И без това изследване се знае, че в българските училища има проблем с дисциплината, колкото и учителите да не го признават. А този проблем рефлектира и върху качеството на образованието. Ако наистина 90% от учебния час реално се използва за обучение, както твърдят анонимните преподаватели, то тогава или преподаването им е много слабо, или има нещо тотално сбъркано в системата. Защото всички резултати показват, че много от учениците имат проблеми дори с елементарни неща като четенето.
За девалвацията в образователната система отговорност носят всички – от учителите до министъра. За това е крайно време всички хора по веригата да спрат да се обвиняват взаимно. Реформата в образованието е абсолютно належаща и трябва да обхване целия процес на обучение – от първи клас до университетите. За да излизат от училищата подготвени хора, които лесно могат да се реализират в живота.

Станете почитател на Класа