Малко пари, но под условие

Над 91 млн. евро реши да размрази ЕК по предприсъединителната програма ФАР за България, съобщи вчера министър-председателят Бойко Борисов. Парите са част от 323-те млн. евро, които Брюксел ни замрази преди повече от година заради установени сериозни нарушения и пропуски по изпълнението на проектите. Други 220 млн. евро пък ни бяха отнети окончателно.
Това беше и последната предприсъединителна програма, по която чакахме развитие, след като по ИСПА ни отблокираха парите през май, а по САПАРД – през септември.
След много политически совалки, анализи и уговорки страната ни успя най-накрая да си върне поне част от европейското финансиране по ФАР. Но при условие, че проектите са качествени.
Цената да получим обратно тези пари бе да изготвим анализи на всеки проект поотделно и сами да се откажем от близо 51 млн. евро финансиране за 10 пътни проекта. Трябваше още да предложим и финансови корекции за некачествените проекти, сами да се откажем от средства и не на последно място във време на криза - бюджетът ни сам да поеме финансирането за довършването им.
Но и това не е всичко. Предстоят още проверки от Брюксел, от които зависи дали ще получаваме още европари. За тях поне „процедурно“ вече трябва да сме наясно кога ни ги вземат и кога ни ги връщат.

Станете почитател на Класа