Македонската пропаганда срещу България добива гьобелсовски мащаби

Македонската пропаганда срещу България добива гьобелсовски мащаби
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    01.01.2021
  • Сподели:

"Съвместната историческа комисия донякъде беше грешка. Моят апел към колегите от македонската част на комисията е да престанат да лицемерничат и да говорят лъжи. При положение, че много добре знаят каква е истината", отбеляза той

Мисля, че самата Република Северна Македония не ни остави друг избор. Това в интервю за Агенция "Фокус" историкът проф. Пламен Павлов за изминалата 2020 г. в българо-македонските отношения.

Според него България не е имала друг избор, освен да каже "Не".

"Това в македонската пропаганда, която добива гьобелсовски мащаби от време на време, се стига до абсурдни твърдения как сме ги спънали с вето, до грозни, цинични изказвания от страна на официални представители. Слава Богу, някои от тях бяха порицани от тамошните власти, някои загубиха и работата си. Това е недостатъчно. Тази антибългарска кампания е крайно време да престане и България е жертвата в този случай. Не искам ние да бъдем жертва. Не искам да се пренася този абсурден и измислен конфликт на българска територия. В това отношение ми се струва, че това, което ние говорим на официално равнище, че се страхуваме едва ли не от някакво македонско малцинство в България, е несъстоятелно", каза още проф. Пламен Павлов.

Той подчерта, че ние имаме българско мнозинство в Македония.

"Имаме го дори в лицето на тези десетки хиляди хора, които имат български паспорти и които били биха много повече, ако България имаше една по-отворена и ясна политика по въпроса. Те не са виновни, че ние сме загубили земите си, част от България навремето. Навремето Федерална република Германия предлагаше на всеки човек от Източна Германия немски паспорт, защото има право на такъв. Според мен хората от Република Македония особено тези, които са от български произход, имат категорично право на български паспорт. Там се получиха грозни кавги, стигна се до чакане с години наред, корупционни схеми и какво ли не още. Така или иначе хората, които са с български произход от Македония, а те са мнозинството от хората, те са българи за нас. Вече те какви се смятат, си е лично техен въпрос", коментира историкът.

Имам надежда за отношенията ни със Северна Македония, всички имаме такива надежди – дори и хората там, каза още проф. Павлов.

Според него трябва да бъде просвещавано и българското обществено мнение.

„Ако се съди по социалните мрежи, има много неразбиране от наша страна. Ние слабо познаваме част от собствената си кръв и плът, каквото е населението в Северна Македония. Продължават да се носят на всякакви равнища всякакви приказки колко ни мразят и какво ли не. Препоръчвам на всеки българин да посети поне веднъж Македония и да види, че там никой не ни мрази. Въпреки промиването на мозъци, масата от населението на Северна Македония има добро отношение към нас като народ“, подчерта проф. Пламен Павлов.

По думите му нерядко може да се чуе как сме един народ и т.н.

„В това отношение ние сме длъжник и на собственото си общество. Загърбването на темата Македония в продължение на десетилетия е факт. Тук отново мога да отдам дължимото на това, което направи Красимир Узунов, моят скъп приятел и ваш президент. Това, което той направи за просвещаване на българското обществено мнение и на онова на Северна Македония и в много по-широк мащаб на това какви са реалните процеси в Македония и как става дума за един народ в две държави“, допълни още проф. Пламен Павлов.

Съвместната историческа комисия със Северна Македония донякъде беше грешка, отбеляза проф. Павлов. Според него тези въпроси могат да бъдат изчистени без такава комисия по чисто административен път.

„Не оспорвам и компетентността и добрата воля на колегите от българската част на комисията, които се държаха достойно и не отстъпиха от нищо принципно. Поставянето пред скоби на комисията, че тя ще решава политически въпроси, е груба грешка. Това е грешка на българската страна. Това беше една проява на наивност, че по пътя на разумния диалог нещо може да се случи“, каза още проф. Павлов.

Според него такъв диалог от другата страна не виждаме.

„Моят апел към колегите от македонската част на комисията е да престанат да лицемерничат и да говорят лъжи. При положение, че много добре знаят каква е истината. Хора, които претендират да са историци, академични хора и хуманитаристи, не им отива да говорят лъжи. Още по-малко отива на хора от България да им припяват. Така че кога ще отмине този говор на омразата, не мога да прогнозирам, но се надявам той да спадне и се надявам на много по-адекватни отговори от българска страна“, изтъкна още проф. Павлов.

 

 

Проф. Пламен Павлов

 

 

Станете почитател на Класа