“Пандемията” и новата финансово-парична архитектура

“Пандемията” и новата финансово-парична архитектура
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    29.12.2020
  • Сподели:

Продължавайки темата за Великата Перестройка, чийто план беше разгърнат в книгата на Клаус Шваб, ние подчертаваме, че принц Чарлз, Борис Джонсън, Джъстин Трюдо, Бил Клинтън, Хилари Клинтън, Джо Байдън и Кристин Лагард многократно са изразявали своите мнения по тази тема, както и лейди Лин да Ротшилд, изпълнителния директор на МВФ Кристалина Георгиева, видните представители на Демократическата партия Ал Гор и Джон Кери. Стъпка по стъпка планът става все по-ясен.

Първо се планира постепенно отклонение от бившата парична система, основана на хегемонията на щатския долар. Ето, например, един предпазлив коментар на Клаус Шваб (от книгата му “КОВИД-19: Великото рестартиране”): „Статутът на долара като резервна валута не може да продължи по-дълго от чуждата вяра в способността на притежателя да изпълнява плащанията си. Има ли жизнеспособни алтернативи? САЩ остават страховит световен финансов хегемон, но също така е вярно, че много страни биха искали да оспорят глобалното господство на долара. Тази „непосилна привилегия“ е неразривно свързана със световната сила, възприемането на Съединените щати като надежден партньор и ролята им във функционирането на многостранните институции. “

Един от сътрудниците на Клаус Шваб е Марк Карни, сега специален пратеник на ООН за климата и същевременно член на борда на Коалицията за включващ капитализъм. Карни е банкер. Именно той през 2019 г. на конференцията на Федералния резерв на САЩ в Джаксън Хоул предложи да се замени долара с нова цифрова валута. Заедно с Карни, други големи западни банкери смятат, че цифровата валута трябва да заеме мястото на щатския долар през следващите години.

Второ, линията между централните банки и Министерството на финансите се очаква да се размие. Това отчасти се дължи на факта, че цифровата валута ще заеме мястото на обикновените пари. Въпреки че днес съществуват няколко модела за емисиите и циркулацията на цифрова валута, най-вероятно е да се приложи на практика вариантът, при който Централната банка издава цифрова валута, като отваря сметки за всички физически и юридически лица и поставя тази валута на тези сметки. В тази схема търговските банки се оказват пето колело в количката, те са лишени от обичайната роля на посредник между Централната банка и масата на крайните клиенти.

Тази схема може да доведе до отслабване на ролята на Министерството на финансите. През 2020 г. , например, имаше разпределение на парите на американски граждани в размер на 1200 долара на глава от населението за пълнолетен („пари от хеликоптер“). Парите бяха отпечатани от Федералния резерв, преведени като заем на Министерството на финансите и то раздаваше пари на гражданите. Ако физическите лица отворят сметки директно в Централната банка, схемата за разпределение на „парите от хеликоптер“ ще бъде опростена. Министерството на финансите ще се превърне в ненужна връзка. Например, проектът “Великото рестартиране” обещава да въведе „Безусловен базов доход“ (ББД) за всички. По принцип за разпределението на ББД може да се мине без Министерство на финансите, като се използват Централната банка и сметките на физическите лица в нея.

Трето, някои традиционни финансови институции постепенно ще загубят влиянието си, други ще се увеличат. По този начин има отслабване на позициите на банките на Уолстрийт, лондонското Сити и водещите банки в континентална Европа. От друга страна, корпорациите в технологичния сектор рязко засилиха своите позиции. Най-голямата и влиятелна банка на Уолстрийт е “Морган Чейс”. Пазарната ѝ капитализация в началото на есента на 2020 г. възлиза на 292 млрд. долара. И ето същият показател за водещите американски корпорации в технологичния сектор (в млрд. долара): “Майкрософт” - 1 359; “Епъл” - 1 286, “Амазон” - 1 233; “Алфабет” (стои зад “Гугъл”) - 919, “Фейсбук” - 584. Както виждате, разликата е огромна. Пазарната капитализация на корпорациите от Силициевата долина нараства и банките на “Уолстрийт” падат с разпространението на пандемията. Дори китайските технологични компании са надминали банките на “Уолстрийт” по отношение на капитализацията. Така капитализацията на групата “Алибаба” в началото на есента възлиза на 545 млрд., а на “Тенсент”- 510 млрд. долара.

Именно секторът на технологиите е основният двигател на Великата Перестройка. Изглежда, че тази работа се извършва на паритетна основа, тя е като съвместен проект на централни банки и технологичните гиганти, но е много вероятно Централната банка в крайна сметка да бъде изключена от този съвместен проект. Но и технологичните гиганти не са крайните бенефициенти тук.

И ето, стигнах до последната част на моите разсъждения. Кой стои зад технологичните гиганти от Силициевата долина? Това не е лесен въпрос. Финансовите отчети на тези компании са доста неясни, изглежда, че те имат стотици и хиляди акционери. Открояват се обаче финансовите участия на "голямата четворка": “Вангард”, “Стейт Стрийт”, "Фиделити” и “Блек Рок”. Много пъти съм писал за тях. Тук само ще отбележа, че същите тези финансови корпорации са и сред първите акционери на банки от Уолстрийт. И тъй като банките на Уолстрийт са акционери на системата на Федералния резерв на САЩ, „четворката“ може да се припише на акционери от по-високо ниво. Може единствено да се гадае кои са акционерите от последна инстанция. Вече съм изложил някои съображения по тази тема.

Великото рестартиране се извършва в съответствие с плановете на Голямата четворка. Моите наблюдения показват, че специална роля в това принадлежи на финансовия холдинг “Блек Рок”. Създаден е през 1988 г. от Лари Финк и първоначално е дъщерно дружество на “Блекстоун”, инвестиционен фонд, основан от Стивън Шварцман и бившия министър на търговията на САЩ Питър Питърсън (ръководител на Съвета по външни отношения до смъртта си през 2007 г.)

През март 2020 г. Федералният резерв и Министерството на финансите на САЩ във връзка с „пандемията“ обявиха програма за помощ на американската икономика и граждани за няколко трилиона долара. В същото време беше създаден нов механизъм за връзката между Федералния резерв на САЩ, Министерството на финансите на САЩ и икономиката. За да инжектират гигантските суми в икономиката, Федералният резерв и Министерството на финансите се споразумяха да създадат компании със специално предназначение (Special Purpose Vehicle - КСП). Министерството на финансите е основател на такива дружества и формира техния уставен капитал. За всеки долар капитал на КСП Федералният резерв може да отпусне заеми до 10 долара. И КСП поставят пари в икономиката според техните идеи за приоритети, рискове, рентабилност и прочее. Най-удивителното: беше решено “Блек Рок” да поеме управлението на подобни компании.

Така възниква триумвиратът на Федералния резерв, Министерството на финансите и “Блек Рок”, в който на последния е поверена най-голямата отговорност за „правилното“ разпределение на трилионите, издадени от Федералния резерв. Тежестта на отговорността е свалена от Федералния резерв и Министерството на финансите. Някой дори си помисли, че през 2020 г. финансовата и парична архитектура на Съединените щати се променят коренно: холдингът “Блек Рок” застава начело на американския финансов свят, а Федералният резерв” се превръща в негов придатък, изпълняващ техническата функция на печатане на пари.

“Блек Рок” е най-голямата финансова холдингова компания в Голямата четворка: в началото на 2020 г. под нейно управление имаше активи на стойност 7,43 трилиона. долара. Лидерите на “Блек Рок” още преди "пандемията" направиха изявления, които тогава бяха трудни за разбиране. Например, на среща на централните банки в Джаксън Хоул през август 2019 г. те настояха, че „китайската стена“ между паричната и финансовата политика трябва да бъде срутена. Сега се извършва такова унищожение.

Главният изпълнителен директор на “Блек Рок” Лари Финк каза: "... ние сме на прага на фундаментално преформатиране на финансите." “Блек Рок” ще отговаря за процеса. Стойността на тези активи в света, които “Блек Рок”счита за устойчиви, днес се оценява на 17 трилиона. долара, но през следващите пет години те могат да се увеличат до 120 трилиона. Управителите на фондове обещават, че клиентите на фонда (чиито активи са на доверително управление от “Блек Рок”) ще се преструктурират в рамките на пет години и ще направят "правилните" инвестиции. В резултат активите на клиентите на фонда могат да достигнат 14-15 трилиона долара.

През април написах, че “Блек Рок”, най-големият инвестиционен фонд в света, ще води борбата срещу КОВИД-19. Сега, в самия край на 2020 г., когато борбата срещу КОВИД-19 ескалира в дългосрочна операция за глобалната Перестройка, мога да кажа, че инвестиционният фонд ще оглави въпросната Перестройка.

 

Валентин Катасонов,   Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа