САЩ: България блокира консенсуса в ЕС за Северна Македония, разочаровани сме

Съединените щати отдавна поддръжници на присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз и са разочаровани от това, че България блокира този процес, а двустранните въпроси трябва да се решат извън преприсъединителния процес. Думите са от позиция на Държавния департамент, след като България наложи вето на преговорите за присъединяване на Северна Македония. Това изявление се появи в македонски медии, цитиращи информационната агенция МИА, но не бе достъпно на сайта на Държавния департамент и "Дневник" се обърна към институцията, за да провери автентичността му. "Насърчаваме България и Северна Македония да разрешат неразрешените двустранни въпроси извън процеса за присъединяване към ЕС и да продължат напред към общата си цел за членство на Северна Македония в ЕС", се казва още в позицията.

 

 

От тези думи следва, че САЩ се присъединяват към позицията на Германия и други европейски държави, че в преговорната рамка няма място за двустранни въпроси.

"И Съединените щати, и България са твърди поддръжници на евроатлантическата интеграция на Западните Балкани", се казва още в текста, а по-късно се повтаря приканването двустранните въпроси да не се решават във формат ЕС, но с уточнението, че членството на Северна Македония е цел и на САЩ (наречено е "нашата обща цел").

"Ясно сме изразявали нашето желание да видим, че кандидатурата на Северна Македония минава на етап Междуправителствена конференция до края на тази година", се казва в позицията на Държавният департамент на САЩ.

Това е позицията и на Германия, която до края на годината е председател на Съвета на ЕС и искаше конференцията да бъде насрочена по време на мандата ѝ. Сега София и Скопие продължават разговорите в опит за компромис с идеята, че той може да бъде постигнат на следващия Съвет по общи въпроси - на 8 декември.

"Решението на ЕС от март т.г. за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания беше положителна крачка и служи като противодействие на фалшивите твърдения, че трансатлантическата общност е изоставила Балканите. Забавянето по пътя на присъединяване на тези страни към ЕС рискуват отново да породят въпроси за доверието към Европейския съюз в региона", продължава текстът.

 

Ангел Петров, "Дневник"

Станете почитател на Класа