С Нинова сътворихме собствения си абсурд

Когато преди 4 години трябваше да се избира новия председател на НС на БСП, аз знаех за приватизаторското минало на Корнелия. Но, въпреки това, водена от нейните обещания, както и дълбокото ми убеждение, че всеки заслужава своя втори шанс, не просто гласувах за нея, но бях сред яростните й защитници и апологети. (факт, който мнозина са забравили днес)

Какво се получи? Нито Нинова беше опростена, нито БСП получи честно лице пред обществото. Защото, през последните четири години буквално висяхме на един крак в опитите си да защитим невъзможното - че осъждаме приватизационния грабеж на социалистическите активи и подкрепяме едната (!), участвала в него. Сътворихме собствения си абсурд.

Днес улицата скандира не просто срещу властта на Борисов, а срещу законите! Тези, които оправдават хората, участващи в грабежа.

Законите ви са калпави, казва улицата, където са и социалистите. Законите са престъпни!

В същото време, имаме и ясни знаци и отговори на два основни въпроса:

Какво иска обществото от нас?;

Какво искат социалистите от своята партия?

1. Обществото поиска и получи президент като Радев. В основата на този избор беше консолидираната и единна(!!!, тогава още нямаше врагове с партийни книжки) БСП с мощната подкрепа на своите структури и чрез Илияна Йотова. Без този импулс това би било невъзможно. Организацията е 90% от успеха. Резултат - 1 милион гласоподаватели.

2. България получи и добавената стойност на своя избор. От самите Радев и Йотова. Кристалната им биография и последователни позиции през годините, както партийни на Илияна, така и надпартийни на Радев, добавиха още един милион и двеста хиляди гласоподаватели.

3. БСП победи не заради Радев, а защото беше единна и консолидиращата за цялото общество.

******

Втори пример - този път вътрешно-партиен.

Когато, преди четири години, Конгресът на социалистите избираше настоящия НС на БСП, колективното си ръководство, след първото гласуване на почти 800 делегати, избраните бяха само трима! ТРИМА от 186!

Дора Янкова, Велислава Дърева и Стефан Данаилов.

Отново хора с кристалната биография, убеждения, действия, послания не просто отпреди 30 години, но и още по-назад във времето. Знакът е ясен, струва ми се. Всички останали минаха през второто сито. А един (!) се просмука, през вратичките на устава, по неговия си начин, като делегиран представител (Гуцанов). По-късно, след като К.Н. го извади от листата за депутати в 44 НС, му предложи „утешителна награда“ - място в ИБ на БСП. Пак не се получи, защото пленумът гласува категорично – ПРОТИВ!

После Нинова сне политическото си доверие от него, той пък и поиска оставката…… Днес, двамата се борят „заедно“ за партийно единство?!

Неведоми са пътищата …..нинови, и …..гуцанови.

За да разберем поуката, за да не допуснем същите грешки - нямаме друг шанс освен този път да избираме ИНФОРМИРАНО!

Историческата поляна, там където Благоев и Сакъзов поставят темелите на една почти 130-годишна борба за социализъм, не може да бъде приравнена със солова акция на Корнелия Нинова „против Борисов“ на жълтите павета.

Невъзможно е! Кощунство е! Предателство е!

Защото Нинова се опита да обезличи съществуването на партията, самотна, неразбрана, с повече врагове, отколкото съмишленици във и извън самата БСП, на площадния пиедестал, издигнат от самата нея.…….

И, разбира се, с един единствен политически противник, който осмисля нейното съществуване – Бойко Борисов.

Гледах я и си мислих – всъщност нейното съществуване зависи от това на самия Борисов. Ако изведнъж изчезне главатарят на ГЕРБ, срещу кого ще се бори др. Нинова?

След два дни Нинова, която е председател в оставка на БСП, разбра че много е сгрешила…..

И тук е по-добре да цитирам Велислава Дърева:

„Днес, 27 юли, депутатите от БСП получиха следния смс:

PGBSP:Kanim vi na 01.08 (subota) ot 10:30 h na vruh Buzludja da podnesem venci za 129 g. organizirano socialistichesko dvijenie v Bulgaria.

Имало било решение за това на ИБ от 21 юли. Очевидно - дълбоко засекретено.

Еднолично, без решение на НС на БСП, Нинова подмени събора на Бузлуджа с митинг на 25 юли на жълтотите павета. Жълтите павета не са Бузлуджа!

На 25 юли Красимир Янков призова всички социалисти да се съберем на Бузлуджа в 11 часа и да почетем 129-то годишнина от създаването на Партията.“

Никакво решение на ИБ на БСП не е имало на 21 юли. Защото, ако имаше, К.Нинова сама щеше да ни го съобщи от самотната си трибуна срещу Министерски съвет на Дондуков.

В навечерието на 129-годишнина от бузлуджанския конгрес бяхме залети с порой, порой от манипулации от самата председателка. За смисъла, задачите и целите, посланията към обществото по далеч от следващата неделя – нито дума, нито звук. Истинската бузлуджанска трибуна има и друга задача – да представи лицето на идеолозите, организаторите и водачите на социдеята. 50-70 000 да ги видят, припознаят или не, и в крайна сметка да тръгнат след тях. Очевидно Нинова привижда само себе си във всички тези функции, демонстрирайки самотата на единствената друга „бяла риза“ - водещия Сашо Симов на временния си постамент за час и половина в триъгълника на властта.

Тъжна картинка беше. Борецът за RotFront се спихна до :“ ….посрещнете Коооооорнелия Ниииииинова“!!!

Но, независимо от това, Бузлуджа ще има. Тази година ще е особена. Защото не ръководството на Нинова я организира, а принудена от обстоятелствата, ще се присъедини към РЕДОВИТЕ СОЦИАЛИСТИ. Тези, за чийто вот ще се преборят мнозина на 12 септември, включително К.Нинова.
Може би така е по-добре. Без организирани автобуси с хора. Просто – който иска и има потребност да е там, на този ден!

А трябва да сме там, защото кой, ако не българските социалисти, ще каже : ИМА ЛЯВО! Единствената възможна смяна на неолибералната капиталистическа система е с модерна, демократична, социалистическа такава! „Третия път“, който прокламираше Първанов, по германския модел (спомняте си) е абсолютно несъстоятелен вече. Вреден е!

Неолибералният капитализъм е бащата и майката на всеобхватната корупция, която изяжда обществото ни. Защото само в тази система на капитализма е възможна такава чудовищна концентрация на пари и средства за производство в ръцете на една шепа хора. Ножицата на неравенство е разкрачена до абсурдност. За едни едвам кофичка кисело мляко, за други 5% - манна небесна.

Демокрацията, многопартийната система , свободата – лична, творческа, икономическа и финансова, медийна е нашата върховна цел от 30 години насам.
Стабилната и просперираща Държава е стожера за тези свободи, богато общество във всяко отношение – материално и духовно. Затова ЗАЩИТАВАМЕ тази СОЦИАЛНА КОНСТИТУЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ!

Страхувам се, че за неолибералния капитализъм и за демократичния социализъм няма да дочакаме и думичка от Корнелия Нинова. Изминаха четири години в гробовно мълчание по този повод.

Затова, аз ще бъда на върха Бузлуджа, тази година. На 1 август!

 

Албена Шавел

Станете почитател на Класа