Тихомир Безлов: ГДБОП е свързана с много политика, дано едно покровителство да не бъде заменено с друго

Това е доста сериозно сътресение. Отдел наркотици и е ключов у нас. За съжаление тази служба е свързана с много политика. В нея има много политически сблъсъци. Самият факт, че толкова пъти я закриват и откриват, го доказва. Това каза експертът Тихомир Безлов по БТВ по повод ареста на високоподставени служители от ГДБОП.

 

Много политика има за 30 години в ГДБОП. Да се надаваме, че в случая няма политика и има действително една добра операция с откриване на такъв ключов служител. Една от критиките към „Вътрешна сигурност“ бе, че работят на ниско ниво в МВР.

Първо как този човек е стигнал до такова ниво и как е работил толкова време, без да стане ясно, че има проблем. Не мисля, че е имало чадър над него. Струва ми се, че за съжаление инструментите за разкриване на високопоставени служители са ограничени. Самите групировки се бяха разбрали да си преразпределят териториите. Това започна да се разпада и тези райони вече ги няма.

Преди във всеки район се знаеше кой е. Тази карта като се появи навремето, много от имената-прякори се знаеха, но не бяха публични. Мина много време, докато тези имена започнаха да се задраскват. Случващото се е част от този сблъсък. Дано едно покровителство да не бъде заменено с друго.

Не мисля, че това  е фатално за службата. Имаше успешни операции. Няма добри механизми за контрол на тези високопоставени служители.

Записите са част от предизборната борба. Може да има и отмъщение с арабски привкус. Възможно е и да съвпада.

Станете почитател на Класа