"В София се харчат огромни средства, но резултатът не отговаря на похарченото"

"В София се харчат огромни средства, но резултатът не отговаря на похарченото"
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    29.05.2020
  • Сподели:

"В София се харчат огромни средства, но резултатът не отговаря на похарченото", казва Борис Бонев от "Спаси София". Той твърди, че проблемите са породени от управление, което не поставя публичния интерес на първо място.

 

 

 

Според Вас, вече като общински съветник, който има погледотвътре в „системата”, какви са основните проблеми в градската среда в София?

Борис Бонев: Проблемите на градската среда ги виждаме във всяка сфера на градското управление. Те са породени от години на неамбициозно управление, което не поставя публичния интерес на първо място. Затова през последните години допуснахме да се увеличат разликите между развитието на София и останалите централноевропейски столици, вместо да ги догонваме.

Липсва поглед в перспектива и липсва визия за това каква искаме да бъде София след десетина години - кои сектори ще приоритизираме, кои проблеми трябва да решаваме, накъде ще се развива териториално, как ще се справим с мръсния въздух и задръстванията, как решаваме транспортният хаос… Нуждаем се от сериозни секторни реформи, каквито не са се случвали през последните 20 години, но управляващите нямат нито смелост, нито воля да ги осъществят защото такива движения неминуемо носят и негативи. Моята визия за София е да има смело и прогресивно управление, което убеждава гражданите в правотата на действията си, вместо непрекъснато да отстъпва заради страх да не разсърди електората. Имаме прекрасни примери за подобни кметове в Прага или Братислава например.

Има ли корупционни схеми в общинската политика? Ако да, какви са те, как могат да бъдат преустановени?

Борис Бонев: Убеден съм в това, но аз не съм разследващ орган. Мога да ги питам, но не мога да ги разпитвам. Мога да търся документи, но не мога да ги “тараша”. Всички виждаме, че в София се харчат огромни средства, но чувството е, че реалните резултати не съответстват на похарченото.

Затова и винаги, когато сме откривали нередности или сме имали съмнения, аз и екипът на „Спаси София" сме сигнализирали компетентните органи, в т.ч. Прокуратурата, ОЛАФ, МРРБ и останалите контролни институции. Досега от Прокуратурата не сме видели почти нищо, но имаме по-добра комуникация с останалите институции.

Принципно, освен с обичайните правоохранителни институции, корупцията може да се пребори с помощта на прозрачност, с повече контрол върху обществените поръчки, с ангажирането на гражданите да следят действията на управляващите. Ние от „Спаси София" се борим за повече прозрачност и гражданско присъствие от самото си създаване, далеч преди аз да стана общински съветник.

 

Борис Бонев (в средата) заедно с кметицата Йорданка Фандъкова и Главния архитект Здравко Здравков

 

В предизборната ни програма също имахме конкретни предложения, като правя постъпки да започне тяхната реализация, но сами разбирате, че това изисква много време и убеждаване, когато цялата система работи в ущърб на града и хората.

Наскоро споменахте, че сте готов по определени теми да работите с кметицата Фандъкова. Бихте ли откроили тези теми?

Борис Бонев: Всъщност аз ежедневно работя с мои колеги в Столичната община, които са от различни политически формации. Работя с районни кметове на ДБ като г-н Трайчо Трайков за превръщането на ул. „Съборна" в пешеходна зона.

Работя и с кмета на кв. „Изгрев" от БСП за въвеждане на Зелена зона в квартала, както и с независимия кмет на „Младост" за намиране на терени за строителство на паркинги. Работя с Главния архитект за актуализация на няколко общински наредби и със зам.-кмета по транспорта по синхронизация на разписанията на градския транспорт. И това го правят и всички останали колеги, които искат да постигнат нещо за своя град или район.

На г-жа Фандъкова ѝ представихме приоритетите на „Спаси София" за превръщането на София в град за хората. Върху тези приоритети работим от години. А в ситуация на Ковид-19 те станаха още по-актуални и европейските градове го потвърждават с действията си. Това означава повече спокойни пешеходни зони в центъра и реорганизация на улиците с цел даване на алтернативи за всички участници в движението. Трябва да ускорим, подобрим и синхронизираме градския транспорт, така че той да стане удобен за повече софиянци. Трябва да реорганизираме платеното паркиране в София, така че да бъде максимално полезно. Всъщност тези приоритети ги има и в програмата на г-жа Фандъкова, така че би било нелогично и даже инфантилно да откаже да работи по тях, само защото сме политически опоненти. Всъщност едва ли има по-голям критик на г-жа Фандъкова от „Спаси София", но гражданите изискват да има и конкретни подобрения в София, не само критика към грешките на властта.

Защо се налага това сътрудничество, има ли смисъл от него - при положение, че през кампанията бяхте много критичен към модела „Фандъкова”? Нима се оказа, че моделът има и „светла страна”?

Борис Бонев: Моделът “Фандъкова” е този, който управлява София и очевидно ще го прави още 3 години и половина. Харесва ни или не, за да се реализира нещо в града е логично, че трябва да бъдат убедени управляващите. В противен случай сме обречени само да декламираме пожелания отстрани и да пуфтим недоволно, че ни игнорират.

Не! Аз не искам да декламирам! Искам да реализирам идеите и проектите на „Спаси София" и заедно с екипа ми ще работя, за да убедя както обществото, така и ръководството на Общината, че те трябва да се случат. Затова през последната половин година запретнахме ръкави и се скъсахме от работа. Трябваше да направим качествен и обоснован проект за бул. „Патриарх Евтимий" и околните улици и булеварди. Проведохме десетки срещи - с проектанти, директори на дирекции в Общината, заместник кметове, главния архитект, общински съветници, кмета Фандъкова и много други.

Беше изключително трудно да ги убедим, но въпреки това успяхме и съм горд с труда, който положихме. Така че, ако моделът “Фандъкова” има някаква “светла страна”, както Вие я наричате, тя е, че въпреки критиките, въпреки ежедневното противопоставяне помежду ни, имаме възможност да разговаряме конструктивно.

В този смисъл съм радостен, че г-жа Фандъкова застана зад проекта на „Спаси София", защото целта ни не е да политиканстваме на гърба на губещите софиянци, а да предприемаме активни действия, които могат да подобрят градската среда и да превърнат София в по-удобен, подреден и уютен град. Така както сме го правили винаги досега. Това, че сме критикували Фандъкова не ни спря да успеем да убедим управляващите София да има нощен транспорт или БУС ленти, или трамвайни ограничители, или да се налагат глоби за некачествено строителство. Моята цел е да бъдем алтернатива на това управление и за това трябва да покажем, че освен критика сме способни и на продуктивност в името на София.

Дали, работейки заедно с г-жа Фандъкова, няма да отблъснете и разочаровате значителна част от Вашите избиратели? Какво бихте казали на тези, които ще Ви обвинят, че сте „се продали” на ГЕРБ?

Борис Бонев: С Фандъкова категорично сме политически опоненти. По никакъв начин не мога и не желая да се асоциирам с нейния стил на управление, но проектите, върху които работим, са предложенията, които защитавахме в предизборната кампания и които заложихме в нашия План за София. Сега ги защитавам от позицията ми на общински съветник и се опитвам да ги реализирам на практика.

Смятам, че всеки гражданин, който ми е гласувал доверие, го е направил, защото е припознал идеите ни и визията ни за града. Не виждам как мога да разочаровам някого, когато работя точно по това, което съм обещавал.

„Спаси София" е организация с 10-годишна история. Позициите ни са изключително последователни и са публично достояние. Никой не може да ме обвини, че по някакъв начин съм сменил посоката или стила на работата ни, защото те остават непроменени от десетилетие.

Смешно е да се говори, че съм “се продал на ГЕРБ” при положение, че през годините ГЕРБ водят точно обратната политика на всичко, което защитаваме. Това, което се опитвам е “да продам” на ГЕРБ, са добрите идеи и предложения, които имаме. В цял свят се прилагат подобни идеи и за да не стои София на едно място се надявам час по-скоро да се поучим, за да започне градът ни да се движи напред.

Станете почитател на Класа