Щамът на шубето мутира

Неделя

Препоръчайте ми профилактика, приятели. Паметта ми се задръсти. Не смогва вече да обработва терабайтите постъпваща информация. Дава бъгове, цикли. Откакто генерал Пропър ни заповяда да не излизаме, не съм излизал от тоя интернет. Обаче навсякъде щъкат само вируси.

Командата "рестарт" ми изчезна. Нещо трябва да изтрия. Освен ръцете си. С напалм.

На каквото и мнение да сте, аз съм на друго. Просто ви нямам доверие, дори да не сте управляващи. Хигиената ви, да ме прощавате, не е твърде висока. Не ви знам с кого общувате, включително от дистанция. Проблемът очевидно е в мен. Твърде много телевизия съм гледал.

 

С мас или със маска, нужна ни е смазка

С мас или със маска, нужна ни е смазка

 

Всеки епизод на "Кошмари в кухнята" ме е научил да не вярвам в чистотата, докато не дойде гологлав експерт да затегне дисциплината с крясъци. Защо, за Бога, Манчев не е в някой щаб?

Понеделник

Подкрепям изцяло разрастването на мерките. Нека покажем, че сме по-китайци и от папата. Чудо става и от разстояние. Ето, Бойко спомена миряните по телевизията; говори за "техния Бог". Помня, като беше и негов. На това викам аз православна дистанция. Нищо ново няма за откриване, че да му трябва псалтир.

Маските вече стават задължителни. За двуличниците ще трябват повечко. Блажени вярващите, нямам търпение да видя как глобяват Патриарха за Великден, че не спазва този нов министерски завет.

Религията май ще се окаже проблем, намерете си друг опиум. Мутафчийски е на визитация в Светия синод. Обсъжда стратегия с митрополитите, рано му е още за канонизиране. Но защо целува икона, след като не е хигиенично?! Нали с тази уста ни говорите, генерале? Всъщност не се изненадвам. Там може да има и по-висши по чин от него.

Вторник

Маските падат. Нямало достатъчно консенсус във въздуха, а и минавал през тях. Не ме е страх от министъра на здравеопазването, а от здравеопазването на министъра. Липсва ми Радой, макар че щеше да е в най-застрашената група. В същото време директорът на Сатирата сам е сатиричен персонаж. Лиже твърде усърдно властта.

Обяснявам: маска се носи през ушите на устата, за да не прекалиш с безконтролното отделяне на слюнка. Аман от целувачи значи. Изблизано не значи чисто.

Вече не се прави разлика между командите на СЗО и ШЗО, забелязвате ли? Бърз тест. Вие ли ви се главата вече? Кашля ли ви се, като задържите дъх? Всички разбраха, че това не е обикновен трип. Много по-тежка психиделия излезе. Халюцинираме, че има бъдеще. Легално е, само ако не те хванат.

Сряда

Пак е Коледа. Какъв първоаприлски кръговрат! Времето повтаря шегата си от миналата седмица. А уж не било време за шеги. Сега сериозно: бай Хасан от парламента е позитивен. Припомнете ми какво не му харесвахте на ДПС преди? Но сега е момент за заедност и прошка. Прощавайте, но депутатите обмислят да си увеличат заплатата. Така ще можело да даряват. Преди всичко на тях самите.

Това втрисащо предложение издиша Караянчева, но може и други да са му носители. Изследвайте ги и вижте какъв е стадният им имунитет по партийни групи. Разбирам ви, че не ви е твърде много до тях. То вие не знаете кой е вашият депутат, та камо ли да общувате с него.

Кой избра подобни калпави народни представители на такива свестни хора като нас?! Само ви напомням да не болеете Волен. Той си имаше ваксина отпреди това.

Четвъртък

Започнах да спя толкова много, че това вече не е карантина. Това е хибернация. Затова му викам и на щаба "Хибернационален". Събудете ме, когато септември свърши. Исках да кажа май. Септември и май са едно и също за мен. От предишната борба ми е останало. Вие помните ли лозунги от предишни борби?

Намирисва ми, че страхът вече носи либерални и консервативни следи. Евала за привнасянето на тоя нюанс в токсичната ни изолация. Отдъхнах си. По едно време паниката ни тресеше някак си наедно. Но след като вирусологията срещна полит-икономиката, щамът на шубето мутира.

Сега прилича на загриженост. Така много по-лесно се имитира притеснение за широки групи хора от дистанцията на дивана.

Петък

Предлагам да си основем литературен клуб и да си споделяме велики книги, които дори в тая карантина пак не успяхме да прочетем. На вас за кое качествено четиво не ви стига времето от ежедневни грижи? Ние с Георги Господинов бяхме захванали по едно и също време да четем Дарвин, но той ме изпревари и сътвори страхотно емоционално есе.

Новата икона на света трябвало да е гушнати човек и кенгуру. Това Мутафчийски се съмнявам да го целуне.

Аз напоследък чета основно СЗО. Търся описанието как да се пуши безопасно, за да не си пипате постоянно устата с ръце. Бройте ме за задължителното въвеждане на цигаре. Иначе прочетох, не помня къде, че ако постнете във фейсбук инфо, което илюстрира вашето усещане за пандемията, щяло да е много полезно за всички. Дано да не е фейк само.

Събота

Вие как разбирате овреме кога има извънреден брифинг? Днес например заради едни кьопави пръжки ми отиде сутрешната доза стрес. Всъщност излъгах. Не пръжки, а чушки. Просто не исках да мислите финансово моя бранш.

Не само бизнесът има мазнинка. И журналистиката умее да се мазни. С мас или със маска, нужна ни е смазка. Чиста поезия! Айде, и аз прескочих в независимия сектор.

Апропо, "брифинг" не ви ли звучи вече като някаква много извратена сексуална практика? Неприятна, но за сметка на това честа. И за наше добро. Не остана ли наоколо някой защитник от сексуален тормоз, или всичките вече са привърженици на семейните традиции. Мъжът ловува пакетиран хляб, жената обучава челядта на математика. Като свърши карантината, поне ще сме построили зрелия родово-общинен строй.

 

Драго Симеонов

Станете почитател на Класа