Неочакваните ползи от мерките срещу COVID-19

Да, да, да - всички искаме извънредното положение да свърши, опасността от коронавируса да отмине и животът ни да се върне към нормалния си ритъм отпреди кризата.

Т.е. пак да прекарваме доста време вкъщи, но без да е защото някой ни е накарал. Или да се срещаме с приятели в кафенета, но само за да може всеки от нас да си зяпа телефона през цялото време. Ех, какъв живот беше...

Трябва обаче да помним съвета на пичовете от "Монти Пайтън" и винаги да гледаме от добрата страна. А истината е, че в мерките срещу COVID-19 и най-вече принудителното висене вкъщи има ползи, извън явните здравословни такива:

1. Пестим пари

"Няма компаньонки, барове. Няма да ги има лудите купони, лудите купони!", пееше поетът преди години, около една друга икономическа криза. Е, да, визираше ходенето в казарма, а не мерките срещу вирус с грипоподобни симптоми...

Всички сме принудени да си стоим вкъщи, а това значи по-малко похарчени пари за кафе следобед, пиянски нощи и хранене навън. Едва сега имаме възможност да усетим как тези неща се отразяват на личния ни или семеен бюджет. Добавете и ограниченото купуване на дрехи и ненужни дреболии, просто защото магазините са затворени, и изводите са, че сегашната ситуация ни помага да спестим средства.

 

Възможност да се наспите, да чистите редовно и да обърнете внимание на домашния любимец.

Възможност да се наспите, да чистите редовно и да обърнете внимание на домашния любимец.

 

А всеки спестен лев ще е от полза с оглед на икономическите трусове, които се очакват около и след коронавируса. Цялата ситуация се превърна в един огромен урок, че спестяването - колкото и труднопостижимо да е - все пак е разумно.

2. Тест за връзката

"И ето идва най-щастливият ден, когато ти ще си далеч от мен!", пееше друг поет преди повече от две десетилетия. "Не идва", би отговорил един популярен в момента генерал, тъй като не се знае колко време ще продължи извънредното положение.

Това означава и че не е ясно колко време още ще издържат много връзки в страната. Нови и стари двойки са принудени да прекарват изненадващо много време заедно, което води до редица предизвикателства. Най-малкото трябва да се открие балансът между общите и лични занимания, както и да не се позволява на битовизмите да убият романтиката и сексуалното привличане.

Ползата е, че ако преживеете да сте 24/7 заедно, когато извънредното положение мине, ще имате една много по-силна връзка. А ако сте се изпокарали и разделили (дори и само в отделни стаи), пандемията ще е показала, че може би и без това не сте един за друг.

3. Миеш си ръцете, вземи измий и чиниите

Световната здравна организация (СЗО) и властите не спират да повтарят: "Мийте си ръцете!". Доживяхме през 2020 г. да ни обясняват колко важна е личната хигиена, което не говори особено добре за еволюцията и състоянието на човешката цивилизация в момента.

Но така и така мием ръцете си по-често, нищо не пречи покрай тях да измием и чиниите и другата мръсна посуда, която без съмнение е в повече покрай стоенето вкъщи. С едно пускане на водата, две ползи! Даже три, ако не живеете сам. Доброволното търкане на чинии е доказан начин за печелене на точки в очите на любимия човек.

Изключение може да се направи, ако живеете със съквартирант(ка). Тогава всеки да си търка своето! (важи само за чиниите, за другото бихме ви разбрали във времена, в които "Ела у нас да Netflix енд чилваме!" не е опция)

4. Повече грижа за дома

Защото не са само чиниите. Особено ако работите дистанционно, в един момент се стига до хранене в спалнята или трупането на опаковки на масата или бюрото. Колкото и разхвърлян да е човек, при едни по-нормални обстоятелства може просто да излезе навън и да не обръща внимание на хаоса.

Обстоятелствата обаче не са нормални и когато си постоянно заобиколен от собствените си кочина, в един момент е редно да ти писне и да направиш нещо по въпроса.

А повечето време у дома освен повече замърсяване, означава и повече време за чистене. Така че без оправдания - да вият прахосмукачки, да се размятат мопове и да се стичат дезинфектанти! Монк беше прав.

5. Домашният ви любимец ще е щастлив

Все пак не сте го взели само за селфита и трупането на лайкове в Instagram. Нали?

Кучетата и котките се нуждаят от любов и внимание, макар вторите рядко да го показват. Задържането на стопаните им вкъщи означава по-често хапване и галене, както и по-голям шанс за игри.

А ако все още нямате домашен любимец, може би сега е време да помислите за такъв, особено ако живеете сами. Кучето или котката идват заедно с отговорностите около оглеждането им, но същевременно са изненадващо добра компания, а и заниманията с тях могат да ви подействат терапевтично.

Дори по света се наблюдава такава тенденция - Los Angeles Times съобщава, че в САЩ приютите за безпризорни животни отбелязват повишен интерес към осиновяването на домашни любимци.

Разбира се, тук не трябва да се забравя, че в един момент на домашния ви любимец може да му писне да го снимате. Ако имате котка, много вероятно е тя да е и недоволна от постоянното ви присъствие в нейното царство, а по-игривите кучета могат да превърнат дистанционната работа от вкъщи в още по-голямо предизвикателство. Но всички тези неудобства си струват, защото винаги е по-добре да си говориш с кучето, отколкото сам.

6. Можете да се наспите

А ако нямате домашен любимец или дете, сега е моментът да се наспите. Извънредното положение премахна основна пречка за липсата на сън - виждането с приятели и близки в извън работно време. Ако работите от вкъщи, пестите време и от пътуване до работното място (а, нека бъдем честни, понякога и от душ).

Сега е моментът да си отспите, а препоръката "Минимум 8 часа сън" най-накрая да стане реалност, а не просто повод за тъжна усмивка под подпухнали очи.

7. Ще помогне да ценим излизанията повече

Принудителното стоене вкъщи помага да разбереш колко ценна е свободата. Много хора са се замисляли какво би било да са в затвора (други са го изживявали) - затворени между няколко стени, без свободата да ходят където и когато си поискат.

Макар доброволната социална изолация да е далеч от тази крайност, тя все пак дава някаква представа и ни помага да осъзнаем колко много струва дори една невинна разходка на въздух. И дано след края на цялата тази лудница този урок остане.

8. Косплейвате, а никой не ви се подиграва

За децата от края на 80-те и началото на 90-те Съб-Зиро и Скорпиона са добре познати имена. Става дума за персонажи от играта Mortal Kombat ("Смъртоносна битка") - напомпани нинджи с магически умения, най-характерното за които е, че устите и носовете им са скрити от характерни маски.

Не са малко хлапетата, включително и в България, които някога са си правили подобни маски от плат или картон, за да приличат на някой от двамата. Кой да очаква, че през 2020 г. светът ще се превърне в една огромна косплей сцена, в която не само, че е социално допустимо, но е и препоръчително да излизаш по улиците с визия ала Съб-Зиро или Скорпиона.

За всеки нърд, който пази детското в себе си, сега я има златната възможност да се мотае с маска на лице, без опасност някой да му се подиграва или да го съди за това. Молим ви само да не опитвате fatality-та по случайни минувачи.

***

Ясно е, че когато излизанията ти са ограничени до ходене до магазина два пъти седмично или - в най-"добрия" случай - до ежедневно ходене до работното място и обратно, лесно можеш да се поддадеш на желанието да удряш глава в мебелировката или да виеш по Луната.

Но истината е, че времето вкъщи може и да ни е от полза, дори извън факта, че спазвайки мерките - колкото и невероятно да продължава да звучи за някои - спасяваме животи.

Станете почитател на Класа