Поръчителите на Стив Ханке играят с атака срещу Костов, страхуват се, че с еврото ще отслабнат позициите на Москва у нас

Поръчителите на Стив Ханке играят с атака срещу Костов, страхуват се, че с еврото ще отслабнат позициите на Москва у нас
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    05.03.2020
  • Сподели:

Посещението на президента в Москва в Деня на победата би бил добър стил на поведение, ако беше почел паметта на жертвите на комунизма. Остане ли Нинова председател на БСП, бъдещият проект на Радев ще тръгне по друга писта, казва политологът пред Faktor.bg

 

 

Интервю на Васил Василев

 

- Г-н Гълъбов, обърка ли сметките на Корнелия Нинова бившата ѝ дясна ръка Кирил Добрев, да очакваме ли червен преврат на конгреса на БСП на 9-ти май? 

- Не мисля, че Кирил Добрев може да обърка сметките на Корнелия Нинова. Той по-скоро играе като алтер его на г-жа Нинова и в критичен момент би се отказал в нейна полза. Не смятам, че в БСП има съществено съперничество, а по-скоро може да говорим за апаратна игра. Ако се съди по номинациите на местните структури, Нинова би трябвало да бъде преизбрана за председател на партията. Съвсем друг въпрос вече е до колко тези номинации отразяват реалните настроения сред избирателите и симпатизантите. Аз не смятам, че мнозинството от тях са доволни от начина по който изглежда БСП, тъй като реално погледнато тя не успява да постигне абсолютно нищо освен да се поддържа високо напрежение и да се спекулира със страховете на хората. Това не е достатъчно, за да изглежда една формация успешна.  

- Приключва ли политическата кариера на Корнелия Нинова, ако обаче не успее да съхрани трона си на „Позитано“ 20? 

- Не смятам, че Корнелия Нинова може да продължи повече в политиката. Освен всичко останало, по-старите членове на БСП не я възприемат като част от самата партия. Корнелия Нинова прецени от една страна добре факта, че прекият избор изглежда много демократичен, а от друга – при тази ситуация, когато се кандидатира действащ председател, по същество да се стигне до изненада рискът е минимален. Това обаче е капан с двойно дъно. Формално всичко изглежда много демократично, но всъщност не е така, защото обезсмисля функцията на всички представителни органи на организацията и по същество води до конфронтация между председателя и същите тези представителни органи. Не смятам, че г-жа Нинова е в състояние да промени стила си на правене на политика. Онези, които я подкрепят, смятат, че като ѝ се подсигури втори мандат, ще я направи по-диалогична и ще търси повече съюзници в лявото политическо пространство. Аз не съм убеден в това, тъй като и досега Корнелия Нинова имаше много възможности да направи подобен ход, но не се случи. Цялостният стил на БСП е изграден още преди президентските избори и беше заявено, че партията не желае да изгражда съюз с други формации, а по-скоро се стреми да се наложи като доминираща сила в лявото политическо пространство.     

- Румен Радев заплаши управлението с предсрочни избори. Каква е неговата цел и тази на екипа му – да прави трибунал или народен съд чрез служебен кабинет? 

- Вече видяхме опита на Румен Радев, когато назначи служебен кабинет веднага, след като стана президент. Там имаше ясно изразени амбиции за търсене на реванш и правене на ревизии. Всичко това не стигна доникъде. Спомням си за една извънредна среща с журналисти в 8:30 часа, на която беше обявено, че ще бъдат направени страхотни разкрития за корупция в предишния кабинет. Всъщност нищо от това не достигна до някакъв реален резултат. Отвъд някакви реваншистки нагласи, и сега не можем да очакваме нещо по-съществено. В крайна сметка мандатът на това Народно събрание изтича през март 2021 г. и тогава президентът ще назначи служебно правителство, докато трае подготовката на редовни парламентарни избори. Ако президентът иска предсрочен вот, единственият, който може да се случи според конституцията на България, е за президент, ако Румен Радев реши да си подаде оставката и остави Илияна Йотова да довърши мандата му. 

- Как да тълкуваме поведението на държавния глава, който вече свали доверието си към кабинета, а в същото време продължава да го критикува и да му дава акъли? 

- Президентът не само критикува правителството, но и се опитва да действа паралелно на кабинета, което е лош стил на работа в институционалния диалог. Имам предвид последния случай, в който Румен Радев твърди, че води някакви сепаративни разговори с Руската федерация за намаляване на цената на газа. Крайно време е да стане ясно, че това не е негова работа. Предстои да видим дали диалогът между институциите ще остане на едно поне добро работно ниво, или постепенно администрацията на президента ще се самоизолира и ще продължи да действа като щаб на някаква несъществуваща партия.   

- Да очакваме ли нови разкрития около президента от страна на прокуратурата, която вече извади на светло скандален запис с шефа на ВВС?  

- Тук важен е не толкова записът, колкото актът на наблюдаващите прокурори, а той е „спиране на досъдебното производство“, а не „прекратяването“ му. След като отпаднат обстоятелствата, свързани с имунитета на Румен Радев, прокуратурата има всички основания да поднови разследването. Така че представата, че всичко това е отшумяло и отминало, не отговаря на действителността. Досъдебното производство е спряно, но не е прекратено до промяна в обстоятелствата по отношение на лицата. В момента е важно да се изчака тълкувателното решение на Конституционния съд по питането на главния прокурор относно нарушаването на конституцията за държавна измяна. Тогава вече ще видим как ще реагира прокуратурата и в каква посока ще продължи.   

- Бившият военен министър Николай Ненчев спомена за проект, свързан с президента Румен Радев, който вероятно вече се прави. Каква ще бъде функцията на подобно движение или партия – патерица на БСП или ще тръгне по собствен път, както Георги Първанов направи с АБВ? 

- От самото начало на мандата на Румен Радев около него винаги е имало хора, които са разчитали на подобен сценарий. Те са работили в посока на изграждане на партийна структура и най-вероятно подобни опити ще продължат. Друг е въпросът, че има двусмисленост в изявленията на представителите на президента. Калоян Методиев каза, че всички опции са на масата, включително и евентуалното създаване на политическа партия. Почти веднага той беше заменен като председател на стратегическия съвет на президента. Очевидно е, че винаги ще има подобни амбиции и опит да се обединяват някакви политически проекти около авторитета на държавния глава. Оттук нататък е много важно до колко президентът Радев ще се поддаде на подобен сценарий и би се ангажирал, тъй като противоречи по дефиниция на неговите функции в момента. Ако подобен проект се появи, то той ще има траектория, която ще е встрани от БСП и ще разчита на периферни избиратели на „столетницата“. Както видяхме, АБВ остави отворена врата към БСП, но ако г-жа Нинова бъде преизбрана за председател на партията, вероятността да се изгради по-устойчива конструкция в ляво е минимална. 

- Т,.е., Румен Радев ще се еманципира от БСП? 

- Амбициите на Румен Радев винаги са били много по-високи заради желанието му да доминира в политическия дебат. Именно заради това той ще търси своя път встрани от БСП. 

- Каква е целта на посещението на президента в Москва на 9-и май, само от уважение ли отива в Русия или има и други задкулисни причини за визитата му?

- Посещението на Румен Радев в Русия би бил добър стил на поведение, ако правеше същото по отношение на други дати и събития. Много тежко впечатление остави отказът на държавния глава да отбележи деня, в който се почита паметта на жертвите на комунистическия режим. Ако той беше направил това и беше уважил поканата на Руската федерация, нещата щяха да изглеждат различно. В момента обаче това вече е заемане на позиция, която не е изненадваща за г-н Радев. Освен всичко останало и ограничените му международни контакти, може би има желание да се отзове на всяка покана, която случайно получи. Румен Радев няма мандат да води паралелни разговори с когото и да е за енергийни проекти, тъй като това е изцяло в правомощията на изпълнителната власт. Необходимо е да бъде възстановено равновесието и нормалният диалог между институциите.   

- В навечерието на националния празник Трети март, защо Румен Радев се провали като обединител на нацията, сам ли успя да допусне куп грешки или беше подведен от екипа си? 

- Разбира се, че има и много други, които стоят зад това, но основната отговорност носи самият Румен Радев. Това, което се случи на 19-и февруари, е абсолютно недопустимо. Ако президентът имаше достатъчно разбиране за рисковете в подобна ситуация, най-вероятно нямаше да се стигне до това, на което бяхме свидетели. Още повече, че Румен Радев не направи никакъв опит да се разграничи или да се дистанцира от хората, които очевидно останаха с впечатлението, че това е негов предизборен митинг, а не поклонение пред Васил Левски. 

- Защо Русия видя точно в България на Балканите център на западните сили и на САЩ за „пропаганда“ срещу Кремъл? 

- Руската федерация се опитва да неутрализира атаките срещу собствената си пропаганда. Това са стари похвати от времето на съветската школа, която обвинява другите в това, в което ти самият прави. Този тип игра с огледала вършеше работа през 60-те и 70-те години, но вече времената са други и всичко звучи много несериозно. В България все още има центрове, които се борят за благоволението на Кремъл, което е обезпокоително. Част от тях претендират да са патриоти, но за съжаление не и на България. 

- Успя ли да овладее Бойко Борисов поредните търкания в коалицията след забележките на Красимир Каракачанов, че се удрят хора от патриотите, когато има напрежение? 

- Този тип напрежение в тази коалиция не е нещо ново и съпътства управлението. Става въпрос за сложен коалиционен формат, в който винаги ще има подобни искри. Г-н Каракачанов, както и г-н Симеонов винаги са казвали, че важното е до колко тази коалиция е полезна за страната. Не смятам, че подобен тип инциденти могат да доведат до съществена промяна в геометрията на сложното управляващо мнозинство. Съвсем друг въпрос е, че трябва да се неутрализират атаки от типа на г-н Стив Ханке. Той казва, че Гърция е пример за България за това, защо не трябва да влиза в еврозоната. Веднага от БСП заявяват, че статистиката ни е подменена и подобно на гърците и тук се лъже. Тези два хода са свързани помежду си и целят да създадат несигурност и да разколебаят политическата воля за влизане в еврозоната. Трябва да се действа масивно на подобен тип атаки. 

- Защо Стив Ханке реши да атакува Иван Костов след 20 години, точно в този момент? 

- Г-н Ханке е бил „посъветван“ в тази насока. Не знам дали става въпрос за някакъв тип консултантска услуга, която той извършва, но аргументите му и сравнението с Гърция са напълно неадекватни. Ако в ролята си на „консултант“ той е търсел възможност да се ориентира, няма нищо по-естествено от това да се атакува Иван Костов, защото се е случвало неведнъж през последните 20 години. Поръчителите идват от същата посока, от която и тези, които се страхуват страната ни да приеме еврото. По-скоро заявителите на услугата са решили да играят на сигурно. Очевидно влизането на България в еврозоната ще ограничи допълнително влиянието на руските интереси в страната и това не се вписва добре в стратегията за присъствие на Балканите на Руската федерация.

Станете почитател на Класа