Суперзвезда от соца, конвертируем актьор в чужди продукции след това – не подценявайте Данаилов

В тон с всеобщите коментари за и против Стефан Данаилов, да кажа, че онези, които го отричат (не са много, но ги има), леко се оливат. Може да не си го гледал или да си се възторгвал от театралните му роли, на които мнозина се възхищават и ходеха на театър заради него.

Може да не си възхитен и от филмовите му роли (то такова ни е било киното). Макар че и като киноактьор Данаилов пълнеше киносалоните.

 

Резултат с изображение за „Данаилов“"


Ама бил социалист, пък се снимал и в „На всеки километър“. Ами той и Георги Марков му беше един от сценаристите. Кое е по-компрометиращо – да играеш роля или да съчиняваш произведение?

На всичко това му тури пепел.
След всичко това Данаилов вече на възраст го взимаха в чужди продукции и се снима в италиански сериали, платен като професионален актьор, а не в отделни епизоди. Тоест – конвертируем. Колко български актьори, останали в България, са конвертируеми? Ама и това не било признание. Кое е тогава?

Ще признаят ли, че влиянието му върху БСП беше огромно и положително. Спомням си, че на някакъв конгрес преди години в изказването стресна хардлайнерите – къде сте тръгнали против НАТО, в кое време живеете? И може би беше причина тази партия да приеме членството в НАТО.

Аз го помня като дете от времето, когато беше суперзвезда в български условия, когато вечер улиците се опразваха, за да гледа народът „На всеки километър“ с красавеца майор Деянов. Той идваше често на „Сан Стефано“ срещу нас на гости при сестра си Росица. Караше „Фиат 124“, моделът, от който после СССР взе образеца за производството на „Жигули”. Номерът му още го помня – С 7744. На артисти и футболисти от КАТ даваха такива номера. Гунди живееше наблизо на „Мургаш” и паркираше там своята „Алфа Ромео” с номер С 9999. (Малко отклонение – Гунди си я миеше сам, пред входа, с една гъба и сапун.

 

Резултат с изображение за „гунди“"

 

Къде ще видиш днес футболна суперзвезда да си мие сам колата на улицата? Ние дечурлигата седим отстрани и той ни се смее и пита „Кой отбор? Кой отбор?” Камен, който живееше етаж над него, отговаряше демонстративно „ЦСКА! ЦСКА!”, а Гунди се смееше…)

Децата от махалата седяхме на тротоара до късно, да видим как си тръгва Ламбо. Виждал съм го да си тръгва пиян, караха го други с неговата кола. Не съм го видял пиян да сяда да кара. Но такава суперзвезда в онова време, когато имаше един канал по телевизията, няма как да не те побърка известността. Много звезди по света станаха алкохолици и наркомани. Данаилов не откачи от славата. И си остана добър човек.

Станете почитател на Класа