Мария Габриел и останалите: ето кой за какво ще отговаря

В новата ЕК българската еврокомисарка Мария Габриел ще отговаря за иновациите и младежта. Как са разпределени останалите ресори? И какво е новото в тази Европейска комисия?

 

 

 

Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обяви ресорите на своите еврокомисари и задачите на новите заместник-председатели. Представителите на Дания, Холандия и Латвия ще имат двойна функция - те ще са еврокомисари и изпълнителни заместник-председатели на ЕК, отговарящи за една от трите основни теми в дневния ред на новоизбрания председател. Датчанката Маргрете Вестагер поема дигиталните технологии и конкуренцията, холандецът Франц Тимерманс - защитата на климата, а бившият латвийски премиер Валдис Домбровскис - икономиката и социалните въпроси. 

 

Мария Габриел, българската еврокомисарка

 

Всъщност заместник-председателите на ЕК ще са общо осем. Освен изпълнителните трима, ще има и още пет: испанецът Жозеп Борел става върховен пълномощник по въпросите на външната политика и политиката на сигурност, чехкинята Вера Йоурова поема ценностите и прозрачността, гръкът Маргаритис Схинас - "Съхраняването на европейския начин на живот", словакът Марош Шефчович ще отговаря за междуинституционалните връзки. А хърватката Дубравка Шуица, бивша кметица на Дубровник, поема новия ресор "Демокрация и демография". 

Задачите на Мария Габриел 

Сред "старите зайци" наред с белгийския външен министър Дидие Рейндерс ("Правосъдие и правова държава"), бившия италиански премиер Паоло Джентилиони ("Икономика") и австриеца Йоханес Хан с вече десетгодишен стаж в ЕК ("Бюджет и администрация"), е посочена и Мария Габриел - най-младата досегашна членка на Европейската комисия, на която се поверяват младежта и иновациите, както и културата. както обясни Урсула фон дер Лайен, българската еврокомисарка ще работи за създаването на нови перспективи за младото поколение. 

А новаците? Сред тях е финландката Юта Урпилайнен, която е първата жена-комисар от Финландия - тя ще отговаря за международното партньорство. Специален еврокомисар за Африка повече няма да има. 28-годишният литовец Виргиниус Синкявичюс, който измества 40-годишната Мария Габриел като най-млад член на Комисията, поема темите "Околна среда и океани". Малта ще бъде представлявана от социоложката Хелена Дали - дългогодишна депутатка в родината си, известна и като бивша мис и филмова звезда, както посочва германският вестник "Билд". Тя е предвидено да отговаря за равноправието.

Новата ЕК встъпва в длъжност на 1 ноември

Урсула фон дер Лайен спази обещанието си, че поне половината от екипа ѝ ще са жени - дамите в новата ЕК са 13, а мъжете - 14. Средната възраст на еврокомисарите е 55,9 години, а 19 от 27-те членове влизат за първи път в Комисията. Повечето имат богат опит в изпълнителната власт. 20 от членовете на Комисията вече са били министри или министър-председатели в родината си.

В следващите седмици предстоят изслушванията на номинираните в съответните тематични комисии на Европейския парламент - един вид интервюта за работа, в рамките на които евродепутатите ще установяват дали комисарите познават достатъчно добре сферата, за която ще отговарят, както и дали са подходящи за задачите, които ще им бъдат възложени. Гласуването на пълния състав на ЕК трябва да се състои преди 1 ноември, когато тя встъпва в длъжност.

 

 

 

Станете почитател на Класа