Весело е, хубаво е и отвсякъде се чува музика

 

Неделя

Искрено се надявам хората, които четат това, да са над 70. За години говоря, не за бройка. Само те още търсели смисъл и послание. Цитирам ви онова фамозно проучване за музикалните ни вкусове. Най-харесвани у нас били народните ритми. Дрън-дрън, та пляс.

Като чуят хоро и всички се хващат, особено медиите. Никой не забеляза, че според допитването феновете на джаза излизат повече от тия на сръбското, а рап и класика са с равни проценти. Подобни куци текстове трябваше веднага да ни покаже що за поп-фолк е самата социология, ама ние си рипнахме по традиция.

От мен да знаете, който плаща, той поръчва музиката. Народна мъдрост за трендовете. В тоя хоровод на мисли, нямам търпение да чуя и Слави какви ще ни ги възпява от есента. Иначе най-пренебрегнато е творчеството на Пенка. Като ни пее, кой ли ми я слуша...

Понеделник

Гори Амазония! Баш когато е най-необходим, няма дъжд за тая дъждовна гора. Съвсем уместно сме притеснени за природата в нашия си хабитат - фейсбук. Какво се случва тая година?! Първо Нотр Дам, после Сибир, Амазония, сметището на Дупница...

Човечеството е длъжно да съхрани за идните поколения тези емблематични забележителности!

Така от недоглеждане вече изгубихме част от флората си. Цветанов изгоря без време, завалията. Уви, случва се понякога. Покрай сухото гори и закупеното с него. Всъщност да не бързаме с вайкането, с подходящо наторяване всякаква растителност пак избуява.

Видяхте ли го бай ви Цецо по носия в Жеравна? Като пиле Феникс от пепелта. Истинска народна музика за взора е това там. Как човек да не е оптимист за планетата ни; как да не тропне с цървул, па да не отговори по нашенски на социолозите?!

Вторник

Какво става?! Уж летен сезон, а Ламбо е приет по спешност в болница, тръбят новините. Тазобедрена става, ясно. Нещата се под контрол, напразно бихте така драматично тъпана. Стига сте плашили с бомби, ей! И таз добра, така да ми преигравате в ефир с тазове.

Ние сме много чувствителни към легендите си и с цялото ни уважение няма да ги оставим да мира, особено като ни е скучно. Каква по-добра физиотерапия от това да те разнасят по преки включвания, Мастер...

А, още бомби! Така де, сигнали за бомби. Към четири летища, БНТ и "24 часа". Абе кажете си го направо шест летища, че и медиите са ни бая летливи и вече се обърквам кой откъде изхвърча и къде каца. Били изпратени с гугъл транслейт от анонимни доставчици.

За сигналите говоря, не за журналистиката тоя път. Кибер-ченгетата ни викат, че владеели ситуацията. Да разбирам, че "ТАД груп" ще бъдат държани отговорни, нали така?

Сряда

Като стана дума за киберсигурност и хоп - ето ви новина. Вицепремиерката Марияна Николова (знам, че бяхте забравили, че имаме и такава) е назначена за председател на Съвета по киберсигурност. Каква главоломна кариера прави тази дама, не ми говорете повече за женска репресия.

Хубавото е, че самата тя се чувства достойна, понеже имала някаква карта. По принцип за тази службица е достатъчна членска карта на ГЕРБ, но нейната била друга - сертификат, че ползва уърд. Вие се подхилквате, но хората с народната музика от проучването не правят истинска разлика межу ки-бер и розо-бер.

Чувам, че щяло да има "Матрицата 4". Това също ще става сигурно за подготовка на компютърни кадри. Ако Николова обещае да я гледа, съм напълно ок със сигурността. То и без това като ни лъснаха данните, какво повече могат да ни вземат? На кибербосия киберцървулите ли?

Четвъртък

Чувате ли фанфарите на победата?

Една легенда си отива - ще махат перките по Графа. Преди това някакъв гражданин с кози крак разбута няколко, понеже съпругата му с козите си крачета се спъвала в тях. Гражданино, взимай пособието си и отивай при паметника на Съветската армия, очевидно в теб ни е градоустройствената надежда за промяна.

Уви, късно е демократичната общност да те издигне за кмет, вече имаме достатъчно наши хора, които да не изберем.

Ох, пак се сетих за картата на Николова. Хората се шегуват, ама то както е тръгнало, утре ще цъфне кметски кандидат с карта за градския транспорт. Вие бихте ли гласували за чак толкова народен човек? Както и да е, тепърва ще видим кой как ще си изиграе картите.

Петък

Евала за тротинетките из центъра обаче. Адски напредничава хипстърия!

Хем пазят околната среда (въпреки токсичните си батерии), хем са по-скъпи от копърка до летището (ама по хубавия начин). Като малък си мислех, че футуристичният транспорт ще е скейтборд на въздушна възглавница, но като анализирам вдетиняването ни, май бъдещето принадлежи на бебешки колички с личен бариста.

Тарантино чакал дете. Дано ви хареса повече от последното му творение, че ми писна да слушам как сте си излизали по средата на филма. Човек трябва да остане до края, ако иска да зачене каквото и да е.

Но и вас ви разбирам де, искате да ви се играе по гайдата, нали сте си платили. Нека не се отплесва така тоя Тарантино, че за времетраенето на филма му ние с вас по две-три ключови теми отхвърляме в социалките.

Събота

Писаха ми мейл, че Павел, Венци Венц и Дара имат ново парче. Не знам реална ли е тая заплаха, или е пак анонимен гугъл транслейт. Страх ме е да го чуя, защото това е най-прекият път после да отговарям в допитвания, че предпочитам класическа чалга пред това тяхното.

Оперния скандал чухте ли? Примата Дарина Такова пожелала да преподава в Музикалното училище, но й казали, че има някаква процедура за спазване и да се яви на комисия. Това, естествено, й било под нивото и тя изпяла една ария горест пред възвишената публика от фейсбук (тая, дето социология не я лови).

Като доловило гюрултията, сензитивното ухо на културния министър Банов, запретнал ръкави и той, та изкомпозирал един пост с настояване за оставката на директорката. Класика, приятели.

Такива възвишени сюжети в чалгата няма. Прекрасен урок беше преподаден на учениците, евала на всинца ви! Цялата ни система вече функционира главно през фейса. А там е пламенната Амазония на приложната социология.

С такива културни деятели как после нашенското няма да е по-разпространено от класическата музика...

Станете почитател на Класа