Викнете яките момчета

"Тези времена са безвъзвратно отминали".

МВР визира времената, в които проблемите се решаваха не по законов път или с помощта на институциите, а посредством #ЯкиMомчета. Времената, в които законът на улицата беше по-силен от онзи, с който полицията можеше да борави. Времената на мутрите.

Понякога обаче опитът за успокояване просто те кара да се съмняваш повече. И да се замислиш: наистина ли вече ги няма онези прояви и това е някакво изключение?

Причината полицията да стигне до подобни публични уверения е обичайният за лятото медиен интерес към погром в столично заведение.

"По първоначални данни", както обичат да казват от вътрешното ведомство, финансови неуредици между собственика и негов бизнес партньор довели до ситуацията няколко #ЯкиМомчета да отидат до заведението, за да го реаранжират.

Видеото от охранителните камери ги показва как хвърлят столове, обръщат маси и разпорват дивани, докато клиентите, разбираемо, си тръгват, бягайки като в гангстерски филм.

Всичко това яките момчета правят, без да крият лицата си и без да се замислят за камерите. С други думи или някой е пропуснал задълбоченото планиране, или налице е явен непукизъм - пример за усещане за безнаказаност.

Нещата сякаш клонят повече към второто. Собственикът не е потърсил полицията, а тя се е самосезирала. В една нормална ситуация, когато група хора дойде и потроши заведението или имота ти, е логично да се обърнеш за помощ към властите. Когато не го правиш, се появяват съмненията, че искаш да скриеш нещо.

 

Погром над заведение в София

 

Създава се и представата, че междуличностните и най-вече бизнес отношения се уреждат не чрез законови средства и обиграни адвокати, а чрез късо подстригани, добре натренирани "неофициални представители", които не е задължително да притежават каквито и да е дипломи. Точно като в онези времена, които МВР ни убеждава, че са безвъзвратно отминали.

Ама май не е чак толкова безвъзвратно, а? Не само заради този случай.

Освен сплашването, друго от най-характерните неща за"мутренските времена"беше рекетът. А него трудно можем да го поставим в Червената книга на изчезналите видове престъпност.

Само тази година МВР "разби" няколко групи за рекет. В началото на април от ГДБОП се похвалиха със слагането на край на семейна групировка за лихварство - шестима братя, който давали пари назаем срещу 100% лихва (че да имат нуждаещите се с какво да си купуват билетчета за търкане), като понякога длъжниците трябвало и да проституират, за да "избият" дълга.

В края на май имаше акция и в Монтана, където сред десетимата обвиняеми беше и лидера на групата – бивш кикбоксьор, в чийто дом намериха мачете и брадва. Месец по-късно сходна акция се проведе и в Лясковец, където четирима бяха обвинени за това, че са предоставяли "кредити", които после са събирали с лихвите я чрез заплахи, я малко по-агресивно.

А ако се върнем в началото на годината, някои от вас може би ще си спомнят как полицаи от 4 РУ в София бяха арестувани, защото изнудвали собственици на заведения за т.нар. такса "Спокойствие".

Да поспрем с примерите? Добре. Тези са само за тази година. Превъртете лентата само няколко лета назад - дори не до 90-те - и идва примерът "Галиче" и един кмет, осъден за отвличане, побой и палеж.

Да, престъпност винаги е имало, има и ще продължава да има, поне докато "Специален доклад" от фантастична книга/филм се превърне в дистопична реалност. Факт е и че за разлика от последното десетилетие на миналия век днес на престъпниците се търси отговорност, както личи от акциите - поне ги хващат, а дали ги пускат след това е друг въпрос.

Факт е и че въпреки непотърсената помощ от полицията при потрошеното заведение, задържани има, а властите не остават в периферията.

Но все пак старите методи за правене на"бизнес"все още ги има, а #ЯкитеМомчета остават основен ресурс. Нещо повече, мутренското мислене за решаване на проблеми се прехвърля и в други сфери, а с това и употребата на яки момчета.

Искаш да организираш контрапротест? Викаш яките момчета.

Трябват ти провокатори за разпръскване на истински протест? Викаш яките момчета.

Трябват ти безредици на футболен мач? Пак - яките момчета.

20-ина години не са чак толкова много време, че да се забрави онзи начин на мислене и действие. Проблемът е, че споменът за него вместо да увяхва, намира плодородна почва в новите поколения. Келеши на по 15 години възхваляват мутри от Прехода, споделят техни снимки във Facebook и ги героизират, след като са прочели не задължителното по учебен план, а всички онези мутренски "биографии" със зле фотошопирани корици.

Истинската мафия тези хлапетии (и не само) виждат в държавата, а в своите"герои"от миналото намират вдъхновение.

В главите им се ражда идеята, че ако не стават за нищо друго, поне могат да влязат във фитнеса и да си намерят "работа" с мускули, не са ум. И колелото се завърта. Едни официално практикуват бойни спортове, други са охрана, трети по цял ден "красят" барове и кафенета.

Когато е необходимо обаче, те са просто #ЯкиМомчета. И докато някой се нуждае от услугите им, тях ще ги има. Обратното сигурно също е валидно.

Така че МВР няма защо да ни успокоява с думи за "отминалите времена". Вместо това може да ни успокоява с действия и резултати - така местата в страната, където мрачната страна на 90-те все още е жива, ще стават все по-малко.

 

https://www.webcafe.bg

Станете почитател на Класа