„Българите да не се месят“ изскочи от аферата “Рекет“, която взриви Скопие

Скандалът по случая „Рекет“ в Северна Македония набира скорост и вече обхваща върховете не само на прокуратурата, но и на политиката. Прескочи и границата на страната – споменати са българи, както и Будапеща. Скандалът вече не е и само корупционен, но и политически и криминален.

 

 

От дни премиерът Зоран Заев е под натиск от опозицията, тъй като шефката на Специализираната прокуратура Катица Янева, която е сред главните герои на историята, се счита за негов доверен човек. Докато част от противниците му говорят за оставка, все повече се засилват и мненията за пълен провал на Специализираното обвинение, което разследва дела на базата на доказателства, събирани чрез подслушване и записи по времето на бившия премиер Никола Груевски.

Именно от такива записи "изплува“ името на сегашния премиер Зоран Заев. Става дума за разговор между трима бизнесмени ъс спорна репутация в обществото. В същия запис единия от участниците в разговора – Камчев, изрича фразата: "Българите да не се месят.".

Това е последното развитие, което обещава нови разкрития, кое от кое по-пикантни и радиоактивни…

Разплитане на корупционния чорап...

Всичко тръгва от електронното издание на италианския „La Verita“, което разпространи аудио и видео записи от дома на бизнесмена Йордан (Орце) Камчев, от които става ясно, че бизнесмените Боян Йовановски и Зоран Милески искат от Камчев милион и половина евро, които да бъдат дадени като подкуп на шефката на Спецпрокуратурата Катица Янева. Срещу тази „плата“ тя гарантирала обвинението да отърве Орце от ареста и съда.


.
Катица Янева

 

В обществото се появиха много слухове и версии за това кой е предоставил записа на въпросната среща от дома на Камчев, който е сред основните герои по делото „Рекет“. Според някои това е станало през Будапеща, но изданието така и не назовава своя източник. Спорове предизвиква и изтичането на доказателства по разследването, а съмненията падат върху държавното обвинение. Прокуратурта твърди, че записът не е „изтекъл“ от нея, но съмненията остават. Съществува вероятност записът да е притежаван от политически и мафиотски среди, смятат запознати. Засега главният прокурор Любомир Йовевски твърди, че записът не е изтекъл от прокуратурата.
Йовевски и наблюдаващият прокурор по „Рекет“ Вилма Русковска в момента са в отпуск и се намират в чужбина. Те отричат всякаква връзка с разпространението на скандалните записи до медията в Италия.

„Българската следа“ не е случайна

„Бизнесменът“ Орце Камчев е с българско гражданство и паспорт. Той е един от най-близките хора на тандема Никола Груевски – Сашо Миялков. Тази тройка близо десет години управлява Македония с позволени и непозволени средства. В този период бяха подслушвани незаконно прокурори и съдии, политици и обществено известни хора. Един от най-важните бизнеси на Камчев е контрола върху повечето медии в Северна Македония. Въпреки, че е с българско гражданство, той нерядко е в основата на антибългарски публикации и нападки. Когато Груевски избяга в Унгария, Камчев се опита да играе с новата власт и затова е потърсил „подход“ към Катица Янева.

Камчев заедно с бившия премиер Груевски и бившия директор на службата за сигурност Миялков освен за пране на пари, са разследвани и за злоупотреба с власт и съучастие в организирана престъпна група. Олигархът също така е разследван за незаконно финансиране на партията на Груевски.

По време на разследването срещу Орце става ясно, че той притежава множество фирми и недвижимо имущество в България, включително и жилище с адресна регистрация на негово име.

Освен това Орце Камев е предложен от българската страна за генерален консул в Северна Македония, но Скопие отказва да му даде такъв статут.

Източници от Северна Македония смятат, че покрай Камчев, Миялков и Груевски тепърва ще излизат на светло много техни връзки и срещи с български олигарси и политици.

Станете почитател на Класа