Какво се случва с България: някои любопитни данни

В България се заселват голям брой чужденци, сочат нови данни на Евростат. В същото време страната е тъжен лидер в две други статистики. Кои са най-интересните факти и тенденции?

 

 

 

Чужденците, живеещи в България, са се увеличили с цели 126 процента за годините от 2010 до 2018, показва последната статистика за населението в ЕС, публикувана от Евростат. По този показател по-голямо е увеличението само в Полша - с 218% за същия период. В абсолютни цифри обаче най-много чужденци са се заселили в Германия - 2,5 милиона. Следва Великобритания с близо 2 милиона и Италия с милион и половина.

 

default

 

Ето и други любопитни цифри за населението в ЕС - и за България в сравнение:

В ЕС вече живеят 513,5 милиона души - населението се е увеличило за една година с близо милион. В 18 държави-членки населението расте, а в 10 намалява. По бързо намаляващо население България е на неприятното второ място. Най-бързо намалява населението в Латвия, където „изчезват" по 7,5 души на всеки хиляда. Следват България и Хърватия, където всеки 1000 души се топят с по 7,1 годишно. А най-бързо расте населението в Малта – с 36,8 на 1000. Следват Люксембург, Ирландия и Кипър.

 

Населението на страната застарява прогресивно

Населението на страната застарява прогресивно

 

България е тъжен лидер в още една европейска статистика. Смъртността в страната през 2018 година е била най-висока в целия ЕС: 15,4 на хиляда. Най-ниска смъртност в ЕС е имало в Ирландия, Кипър и Люксембург.

Няколко извода

Специалистите тепърва ще анализират тази статистика, но ако гледаме само България - на пръв поглед се налагат няколко очевидни извода.

В страната се заселват (пропорционално на глава от населението) много чужденци. Това вероятно е резултат най-вече от свободата на придвижване и членството в ЕС, отворило възможност за пенсионери от Западна и Северозападна Европа да се преместят в България. Тенденцията в Полша показва обаче, че важна роля за този показател играе и притокът на евтина работна ръка. В България той все още не е толкова силен, но може би ще се увеличи през следващите години.

Топящо се население и висока смъртност – това са другите два показателя, които се набиват на очи във връзка с България. Те вероятно имат общ произход: застаряването на населението и миграцията на млади хора към страни с по-високо заплащане на труда. В същото време човек гледа, че държави като Кипър, Ирландия и Малта са точно на другия полюс. И се пита: нима там животът е толкова по-хубав, отколкото в България, та хората не мрат толкова бързо и не емигрират към по-богати държави?

 

 

 

Станете почитател на Класа