Казусът „Златен век“: „Чумата“ проникна и в политиката

Клеветническата кампания на ИК „Лозенец“ е в симбиоза с политическите амбиции на Никола Вапцаров. Необосновани и неверни твърдения са разпространени на 5 август, че „Артекс“ е извършил неправомерни и незаконни дейности в обект „Златен Век“.

 

Заради все по-отслабващото доверие в политическите партии у нас, неправителствените организации и местните граждански инициативи се превърнаха в алтернативна форма за изява на общественото мнение.

Демократичният механизъм на този вид обществено заявяване на гражданско мнение е гарантиран и от чл. 12 от Конституцията, според който „Сдруженията на гражданите служат за задоволяване и защита на техните интереси и не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии.“

Дали обаче е така в действителност?

За съжаление, реалността в България компрометира и този вид демократична активност, при това под погледа на все по-тресящата се от скандали прокуратура.

Примери за това как явни активисти заменят гражданските каузи с политически постове и амбиции има вече достатъчно.Такъв пример е и небезизвестният Никола Вапцаров, който открито използва ИК „Лозенец“ като политическа платформа на партията на Георги Кадиев „Нормална държава“.

Преекспонирането на проблемите на кв. „Лозенец“ и до голяма степен тяхното преиначаване, за да бъдат политически изгодни, недвусмислено показват, че това е поредният пример за печелене на популярност и постигане на политически цели чрез граждански инициативи.

 

 

Въпреки че безотговорните и неистинни изявления му докарват нееднократни дела в съда, това надали го притеснява. И кой стои зад тези действия и с какви политически цели? Едва ли е трудно да се отговори коя партия стои зад тези неконституционни действия, ако се прегледа партийната обвързаност на Никола Вапцаров.

Поредният пример – необосновани и неверни твърдения бяха разпространени на 5 Август, че „Артекс“ е извършил неправомерни и незаконни дейности в обект „Златен Век“. Според „Артекс“ тези твърдения категорично не отговарят на действителността. Действията са напълно съгласувани и са в рамките на закона. По този начин, ИК „Лозенец“ се превръща в гражданско сдружение, което не за първи път подкрепя разпространяването на неверни твърдения с цел манипулация на общественото мнение и в противоречие със законите на Република България. В същото време ИК „Лозенец“ е напълно мълчалив по отношение на истинските проблеми, с които жителите на „Лозенец“ ежедневно се сблъскват, а според проучванията и публикациите на бТВ те именно са:  чистотата на града, качеството на улиците и липсата им, нередовният градски транспорт,мръсният въздух.

Прийомите и стратегиите на тези „граждански активисти“ са очевидни. Въпросът е къде е прокуратурата и защо не разследва грубото използване на гражданските сдружения за политическите цели – нещо, изрично забранено от Конституцията на Република България?

 

ГЛACOBE

 

Станете почитател на Класа