Един пример как правилата на ГЕРБ разсипват малкия бизнес

Сега ще дам пример нагледно как правилата на ГЕРБ разсипаха малките хора и малкия бизнес.
Повечето от вас, читателите на блога ми, знаете че имам застрахователен бизнес. Управител съм на застрахователен брокер.
Днес в един от офисите влиза жена на около 55 години и иска да пита нещо.
Каня я да седне и тя казва, че ще кара направо.
В застрахователния бизнес е от 2006 г. Има малко офисче в гр. Оряхово. Пита дали може да се отчита през нашия брокер. Имала 100 клиента и на ръководителката й, при която се отчитала до момента, й писнало от глупостите в бранша и казала на структурата си от 25 жени в Северозападна България, че спира да се занимава със застраховане.
А това значи, че няма кой да им помага с отчитането.

 

Защо отчитането е толкова важно ли?

Ако имате една гражданска отговорност, процедурата по нейното издаване е следната:

1. Влизаш с достъп на сайта на съответния застраховател. Набираш данните и трябва да разпечаташ 3 екземпляра на полицата. Защо 3 а не 2? Защото на застрахователя така му е по-лесно. По-лесно е ти да ги разпечаташ, а не той.
Това значи, че жената трябва да има компютър, принтер и хартия.

2. После печаташ Зелена карта. Ама не каква да е, а точно определена зелена карта, която си получил от съответната застрахователна компания. Не може да печаташ зелена карта, дадена от друга компания.

В това нямаше да има драма, ако нямаше европейска директива, която казва, че полица издадена от страна членка на ЕС важи на територията на целия ЕС, че и на територията на страните членки по споразумението Зелена карта. За какво е тогава Зелената карта…? За администрация.

3. После освен полицата, на която е написано всичко, трябва да издадеш и квитанция за получена сума. Не че полицата не е квитанция сама по себе си – лични данни, начин на плащане, суми, пореден номер… всичко е отразено. Но не, трябва и квитанция.

4. Идва ред на стикера на гаранционния фонд. Зеления стикер, който лепите на стъклото.
Хубаво ама на КАТ не му дреме за тоя стикер. Те всички вече имат таблети и проверяват в сайта на гаранционния фонд дали имате полица. Не им дреме нито за стикера, нито за полицата, ако в сайат не е написано, че имаш застраховка. Ако пише, че нямаш, колкото и стикери и полици да показваш, пак ще те праснат с едно актче, пък ходи се оправяй после.

5. Освен стикера трябва да издадеш и едно зелено талонче, за което пък изобщо нямам обяснение каква роля играе реално.

Защо разказвам всичко това?

Жената още като каза 100 клиента, веднага си направих извода колко време й е отнело да събере и обработи тези клиенти. И то от 2006 година насам. А брутната и печалба от тази и дейност е

 

 

около 2000 лева на година

За Оряхово и за допълнителен доход е окей, мисля.

Но…. Какви са възможностите на тази жена да упражнява професията? В Оряхово!

Ако е агент, от миналата година КФН иска лицензи на застрахователните агенти – 500 лева на година. Значи печалбата й стана 1500 на година.
Идват осигуровките – минимум 80 лева на месец и то без разходите за счетоводител. Станаха – 960 лева на година, а печалбата се стапя до 540 лева.

И през цялото време говорим за 100 клиента. Замислете се колко от вас имат по 100 редовни клиента, които да ви се доверяват за нещо и да ви дават пари. Ама на вас да се доверяват, не на фирмата в която работите, защото това може да са EVN или A1… Това не е доверие. Говорим да ви следват от 2006 и където да отидете, те да идват с вас.

Сега от другата страна.

 

 

Брокерите плащаме лиценз 5000 лева на година

Ако трябва да помогнем на тази жена, то трябва да го направим за 2 лева на полица. Тоест да се занимаваме с отчитане на 100 полици (с изброените атрибути) за 200 лева, че да може жената да изкара 540 лева на година, КФН 500 лева на година, НАП 960 лева на година… И, ако сгрешим нещо, да платим глоба.

И през цялото време говорим за Оряхово, което се обезлюдява с доста сериозен темп.
„Аз помня как беше 2006 и колко застраховки правих. Сега вече хора няма, та коли ли…“

Айде сега да помислим тази жена как може да продава повече полици? В Оряхово!
Колко повече полици трябва да продава, за да изкара една минимална работна заплата чисто на месец? Изобщо чисто статистически възможно ли е това?

Ами не! Не е възможно.

Чисто и просто системата, която са изградили от ГЕРБ не допуска малките населени места да имат легални допълнителни доходи. То и основни доходи не допуска, но това е друг въпрос.

А най-същественото е – може ли изобщо някой да превърне застраховането в основен бизнес, ако играе по сегашните правила?

Ами да ви кажа – не може. Тази жена тръгва с портфейл от 100 редовни клиента и пак не може. Представете си Вие ако тръгнете с 0 клиента, колко време ще Ви е необходимо да съберете 100 клиента и сметнете колко разходи ще натрупате през това време.

Иначе беше горда, че и двете и деца работят на държавна работа в София.

Да живее ГЕРБ и стабилността.

 

Васил Кендов

Станете почитател на Класа