Дали е само скъпотия и бетон? Какво става и защо половината българи въобще няма да почиват

Снимките на празните плажове в началото на юли бяха предшествани от обилно представено по всички медии социологическо проучване, според което 2,3 млн. българи щели да ходят на почивка това лято (на агенция „Тренд”). А една трета от тях се канели да ходят на почивка в чужбина, предимно Гърция или Турция.

Тоест, българският туризъм разчита на чужденци. Които до началото на юли още ги няма…
А българите ги няма и поради …бедност.

 

https://bultimes.com/wp-content/uploads/2019/07/65775437_2332896416972645_4418865175365419008_n.jpg

 

За чужденците на Слънчев бряг и др. курорти, които предлагат пакети „ол инклузив”, цените са 2-3 пъти по-ниски, отколкото за българи, които летуват там. Как е било в миналото, когато тези курорти не бяха бетонни джунгли, а паркове, не е важно.

Имаме българско Черноморие, което вече малцина българи предпочитат, или за малцина българи въобще е достъпно. Защото медиите пренебрегнаха обратните числа от проучването на „Тренд” – според данните в него

2,8 млн. българи няма да ходят на почивка

това лято. Около 1,8 млн. от тях – защото нямат финансови възможности.

Тук не става дума за „нискобюджетен туризъм“, евтини курорти. Става дума за въобще невъзможност за почивка, просто бедност.

Бедният германец може да си позволи да дойде в България, да иде в Испания, в Гърция с пакет за 400 евро за седмица (включително самолетния билет). Бедният българин няма къде да отиде, защото за него 800 лева са много пари. И такива пакети с ниски цени не му предлагат в България, за него е 2-3 пъти по-скъпо. Дори да се намери нещо за толкова в Турция, 800 лева са непосилни за хората с ниски доходи в България. Но фейсбук-общността живее в друг свят, тя не познава такива.

И онези 2,3 млн. българи, които се канят да почиват, търсят евтини курорти. Само 3-4% от българите се позволяват престижни курорти.

Медиите не обичат да говорят за бедност, ще ги заподозрат, че са много леви и социални, а не е модерно. Друго е да съобщиш, че 2,3 млн. българи ще летуват това лято, а да пропуснеш, че 2,8 млн. няма да летуват. Само че, бедността и маргинализацията не са въпрос на социализъм, кой ляв, кой прав. Общество с такова неравенство (най-високо в ЕС) ни изхвърля от Европа. Сякаш България не е член на ЕС, а по-скоро е в Азия или Латинска Америка.

В проценти обществото изглежда така по отношение на възможности да ходи на почивка – 43% от пълнолетните българи планират да почиват това лято. Малко над половината – 53% – не планират почивка. И от българите без почивка 62% поради липса на пари (към 1,8 млн. българи, според извадката).

И проучването показва още притеснителни факти, които не са толкова учудващи за страна на дъното на ЕС по всички показатели. От тези, които няма да почиват,

24% не са почивали между 2 и 5 години,

19% не са почивали между 5 и 10 години, 20% между 10 и 20 години. Общо това прави над 1,1 млн. пълнолетни българи. Още към 250 хил. не са почивали повече от 20 години.

Тези числа показват маргинализация на значителна част от обществото. Отговарят и на статистиката за доходите и заплатите (виж тук). Розовите приказки за средна заплата над 1000 лева не са реалността. Според официална справка, направена от НАП на базата на данъчни декларации за 2017 г., в България с доходи под минимална и с минимална работна заплата (до 510 лв. месечно) са 1,65 млн. души. От общо 3,1 млн. физически лица, които декларират доходи и плащат данък. А тези с доходи до 1000 лв. месечно са 811 хил. души.

До 1000 лева месечен доход не означава, че заплатите им са по 990 лева. Масово заплатите са 600-800 лв. Експерти в държавните служби взимат по 600-700 лв., частните фирми дават аналогични заплати и са недоволни, че няма желаещи за работа.

Простата сметка по данните на НАП показва, че 53% хората декларират доходи до 500 лева на месец. Ако съберем общо хората с доходи под 1000 лева, това са 80% от българите.

Затова и в през последните два месеца има ръст от на бързите кредити. Ще рече, и онези, които ще ходят на море, взимат кредити. Това са данни на Асоциацията за защита на потребителите. Между 500 и 1000 лв. е най-търсеният заем за почивка от банките или от фирмите за бързи кредити.

Е, това са онези забогатели (според официалната пропаганда и изказванията на Борисов) българи, които отиват да почиват в Гърция. Само че това далеч не са всички българи.

Празните плажове на морето се един шамар, който трябва да накара управляващите и цялото общество да помислят за сбъркания модел на туризма по Черноморието. Бетонен комплекс на Слънчев бряг очевидно не е много привлекателен нито за българи, нито за чужденци, щом до началото на юли още не се е напълнил дори наполовина.

Липсата на туристи е и голяма загуби за икономиката, защото в деиндустриализирана страна се разчита на такива приходи.

Станете почитател на Класа