В черепната кутия не са открити ум и съвест, но Иван Гешев едва ли знае това

Прокурор Иван Гешев изпратил Вазов и Йовков на Българския Хелзинкски комитет. Повод за пратката бил годишният доклад на БХК за състоянието на правата на човека в България. Става дума за ученически издания на романа ”Под игото” на Иван Вазов и сборник разкази на Йордан Йовков. Гешев специално отбелязал глава XXII от романа на Вазов - ”Батареята на Зли дол”.

 

 

В нея се разказва как борещите се за свободата българи се изправят срещу цяла могъща империя с едно-единствено черешово топче.

В сборника на Йовков прокурорът е отбелязал разказа за циганката Божура, който започва с описание на това как майката на Божура, Калуда, се възползва от състраданието на хората към дъщеря ѝ, за да печели.

Стореното от Гешев може да се тълкува по няколко начина. В издания от Пеевския кръг поведението му е разгадано като шут на БХК и неговите доклади. Това го знаем отдавна. Акцията му - в тази част - предизвиква див възторг у същите медии. Разбира се, Гешев е наясно, че еуфорията не е от любов, а по чисто практически подбуди – да не би някоя проверка да засегне издатели, които имат какво да крият. В офшорки, да речем. Но и да знае, че посегне ли им, възторга ще бъде сменен от кафяв водопад от хули.

Колеги и подчинени на Гешев, сигурен съм, вече са успели да огреят с раболепието си своя бос: Направо ги съсипа, шефе! В тези среди, в тази страна е така. Дали Гешев им е повярвал, е въпрос на деликатното равновесие между разум и его в болно съзнание… Неизбежен въпрос с нетруден отговор.

 

https://www.mediapool.bg/images/292/e2fea226c985f9fdccc4be8e85159b63.jpg

 

Вероятно има и медицинска гледна точка, но нея ще я подмина, от съображения за сигурност.

Налагат се и тълкования, защото интелектуалните изблици на Гешев понякога са като чертички в Магурата...

Изпращайки послание на БХК, а чрез него на цялата смирена общественост, Гешев ни казва нещо. Нещото очевидно е сравнение, защото иначе защо ще подчертава определени пасажи от въпросните произведения? С показалеца той найстойчиво ни казва: Борещите се за свободата си са готови да излязат срещу цялата империя (подразбирай империя на Злото) дори само с едно дървено топче. Шепа, полудели от тиранията българи, готови да умрат за едно велико нещо недоосъзнато от мнозина и до днес. Дали Гешев ни казва, че и днес империята на Злото си е жива, както и тогава? Че я обслужват армии, институции и знатни представители с неограничена власт? И че шепа луди глави и днес нямат шанс? Свободата няма шанс. Както е нямала и тогава… Но не е разбрал Гешев Дядо Вазов, няма и да го разбере. Не му е дадено, защото по друг път е поел. Знаем накъде води този път – той не знае. Не към върха.

Доказва го последващият пример с Йовковата героиня Божура, която се възползва от болната си щерка Калуда, за да се облагодетелства. Нищо оттогава не е помръднало, - казва ни Гешев. Но ние виждаме това, защото виждаме всяка негова изява, в тон с изявите на не една институция. Йовков не би хабил перото си за такъв херой. По-скоро Щастливеца би му посветил няколко реда. И Ботев със своя критерий, макар да е нямал никакво време. Дякона пък, за такива е имал друго предвид, когато е писал законите на тайната революция и е затъквал верния револвер под ямурлука, заменил расото.

Прокурор Гешев дори не е разбрал, какъв ясен знак дава за състоянието на държавата днес. Той така я вижда – през „кат шепа спартанци под сганта на Ксеркса“ и през възцарилата се цигания на деспотичното управление. Там някъде, в този хаос от обърканости и щения, се намира самият той. И страшно много иска да бъде забелязан. Да чуе фанфарите на триумфа.

В интервю за в. „24 часа“ преди време, Гешев бе споделил, че е сбъднал мечтата си да има библиотека в дома си. По онова време е бил на около 45 години. Ако двете книги от ученическите му години, изпратени на БХК, са от същата библиотека, колко книги са му останали? Три, подсказва ми някой, но сигурно греши, завалията. Не се шегувам.

***

По един друг сюжет зам.-главният прокурор Гешев обаче не е разговорлив. Става дума за скандала с имотите на семейството му и странните връзки – каква деликатност, - на жената с която живее – Детелина Ханчева - със съдружник на бизнесмена Александър Ваклин, с който тя има общи фирми. Данните са от Търговския регистър и са публични.

Вече два месеца прокурор Гешев отказва да коментира, заявявайки, че това са лични неща. Лични, лични, но във всяка нормална държава при такива разкрития се подава оставка и започва разследване от съответните органи. Това е толкова известно, че не се налага да търсиш при Вазов и Йовков…  

Според магистрати и познати на Гешев в момента той обмислял хитър ход: да се изнесе да живее на друго място. По този начин щял да обясни, че няма нищо общо с Детелина и нейните фирмени дела и не може да му се приписват като грях. Не знаем дали е така, но има логика, когато трябва да си спасява задника. Не че някой го е застрашил, но вероятност винаги съществува. Гешев знае, че тези, които ти пазят задника днес, утре му налитат като оси.

А Ваклин – да припомня, - е основният свидетел по делото срещу бившия кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, които бяха осъдени на 20 и 15 години затвор. От Специализирания съд, по настояване на Специализираната прокуратура.

Гешев беше обвинен от двете подсъдими в пристрастност, защото именно той ръководеше зрелищната акция по задържането им пред спортното министерство през април 2018 година.

Гешев и Ханчева нямат брак, но е публично известно, че живеят заедно и имат две деца.

Фактите от регистрите показват също, че Ханчева е купувала изгодно имоти от фирми на Кърковски, съдружника на Ваклин, сред които апартамент в Зона Б17, част от поземления имот на същия блок и гараж на невероятно ниска цена. Според нотариалния акт, през декември 2014 г. за близо 86 кв. м. тя е броила 40 000 лева. Което означава 465 лв. или 234 евро за кв. м! Реалните цени в този район са между 800 и 900 евро за кв. м. Цената на  въпросния апартамент е в пъти по-ниска дори от данъчната му оценка, което е престъпление дори в „Евангелието“, което чете Гешев…

***

По време на процеса срещу известни руски учени, прокурорът от Извънредния трибунал Петерс се обърнал към големия хирург и архиепископ Лука – Валентин Войно-Ясенецкий с подигравателен тон:

-         Кажете, поп-професоре, как така нощем се молите, а денем режете хората?

Ученият отговорил:

-         Режа хората, за да ги спася. Интересно обаче, вие защо режете хората, г-н специален прокурор?

Обвинителят се засмял:

-         Кажете тогава, поп-професоре, защо вярвате в Бог? Да не би да сте го виждали?

-         Наистина не съм виждал Бог, гражданино прокурор. Но съм извършил множество операции на мозъка. Като отворя черепа, не съм видял вътре нито ум, нито съвест.

Прокуратурата поискала смъртна присъда, но поради липса на доказателства, революционният трибунал бил принуден да отсъди само 16 години в лагерите в Сибир…

През 2000 година Руската православна църква канонизира големия лекар и архиепископ Войно-Ясинецкий и го обявява за светец.

Прокурорът Яков Петерс е чекист, печално известен с многобройните присъди и разстрели на „врагове на народа“. Лично ръководил преследването и процесите срещу учени и членове на Академията на науките. Обвинявал ги в превратаджийство. Самият той е обвинен в предателство през 1938 година и разстрелян от своите подчинени.

Животът е сложно нещо: един път си на върха и си играеш със съдбите на хората, след това си на дъното.

Малцина, когато са в канавката, гледат звездите. Да се доверим на Оскар Уайлд. В малцина е ключът...

Д-р Димитър Попкутуев

Станете почитател на Класа