Летен български хит минус едно

Летен български хит минус едно
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    14.06.2019
  • Сподели:

По какво се познава, че в България е лято?

 

По зачестилите реклами на медикаменти, с които да минимизирате щетите от двете глътки чешмяна вода, изпити на морето? По скандалите в офиса дали климатикът да е настроен на 18 или на минус 18 градуса? По това, че момичетата вече са извадили летните си ботуши? Не!

 

Тук се познава, че е лято, когато всеки български изпълнител изкара своя "летен хит". Целта е парчето да е хубаво и да звучи от всяка налична тонколона в държавата. За съжаление в последно време се сбъдва само втората част на изречението.

 

Тази година не направи изключение от тенденцията, затова ето кои песни ще слушате през летния сезон, колкото и да не ви се иска.

 

Азис - "Циганче"

 

https://namoreto.bg/wp-content/uploads/2018/04/91111116.jpg

 

От създателя на "Сякаш пред църквата някой оставил е бебе..." и "Ръцете ми от студ премръзнали държаха малък счупен телефон..." идва нова драма със социален привкус.

Лирическият герой е от малцинствата и затова възлюбената му предпочита да крие горещите им интимни взаимоотношения. Затова и не си признава, че обича "черното, момчето скъсано" и като цяло мълчи като партизанин на разпит.

Получава се обаче лек дисонанс между текста и клипа, защото Азис е с цяла кинкалерия блестящи камъни по себе си. В ролята на любимата влиза Рут Колева, която затвърждава позициите си на обществено ангажирана личност, която приема сериозно въпросите за дискриминацията.

Шансовете да чувате песента, накъдето и да се обърнете, са огромни, а аудиторията на DSTV ще я поръчва ексклузивно в следващите осем месеца. Лелееееей...

 

Криско - "Да или не"

 

https://secret.bg/wp-content/uploads/2017/05/%D0%B4%D0%B0-180-879x509.png

 

И той еее... И неговото име еее... Криско, разбира се! Кралят на българския рап, хип-хоп и арендби (поне в очите на осмокласниците) се завръща с песен, която поразително звучи като взета от репертоара на Слави Трифонов и мината през Autotune, за да не си личи кражбата.

Оказва се, че един от авторите на аранжимента е китаристът на Ку-Ку Бенд - Цветан Недялков. Това обяснява всичко.

По-любопитното е, че слушането на Криско освен ниско IQ и тикове, може да ви донесе и 3000 лева. Как е възможно - пише в описанието на клипа. Самото видео може да бъде обрисувано така - Криско е зад волана в облекло, което страшно напомня дрехите на доставчик на известна верига ресторанти. Компания му правят хора, които в България по една или друга причина наричаме "известни".

Страшното е, че "Да или не" няма да звучи само по DSTV.

 

Гери-Никол - "Шефе, шефе"

 

https://signal.bg/wp-content/uploads/2018/08/Gery-Nikol.jpg

 

Или с други думи - така става като си поръчаш Карди Би от AliExpress. Един от често задаваните въпроси към Гери-Никол сигурно е кога ще изкара и българска версия на парчето, защото настоящата не звучи като да е на чист български. Друг вариант е да пуснат субтитри, за да вникнем най-накрая в дълбокия смисъл на текста, ако въобще има смисъл.

Парчето е дует с Бандата на Ръба. Трудно е да се прецени дали последното е псевдонимът на тартора, или просто обозначава местоположението на бандата.

Клипът буди не по-малко недоумение, а в коментарите сполучливо е определен като "Жасмин от "Аладин" и трите прасенца - Disney mashup". Бихме добавили, че има и сериозен елемент от "Пълна промяна" и "Клъцни/ срежи".

Гореописаното не променя факта, че най-вероятно ще чувате "Шефе, шефе" по-често от малкото си име в близките месеци. Разбира се, ако останалите антилопи и газели от бранша не изкарат нещо още по-по-най или Папи Ханс не сготви нов кекс.

 

Михаела Филева и ТоТо - "Латино сеньорита"

 

https://www.thevoice.bg/attachments/News/15861/main/Mihaela-Fileva-222-01_thumb-detail.jpg

 

Песента е мелодична и запомняща се. Михаела Филева е красива и сексапилна. ТоТо от "Скандау" ни е все по-симпатичен. Защо тогава слагаме парчето в този хейт-списък?

Ами, много просто - тази песен вече сме я слушали и този клип вече сме го гледали под името Despacito. Споменът за рекордьорът от лято 2017 г. все още е твърде пресен (и болезнен), за да пропуснем с лека ръка многото прилики.

Иначе парчето е приятно и ще го преживеем, точно както преживяхме и Деспаситото - с повече студена бира или джин-тоник в ръка...

 

Мануела Геренова

Станете почитател на Класа