РАДИ ПАВЧО 2019 АНТОВ и пропуските на еволюцията

РАДИ ПАВЧО 2019 АНТОВ и пропуските на еволюцията
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    17.05.2019
  • Сподели:

Гледайки снимката с надписа "Ради Павчо 2019 Антов", издраскан на стена в пещера Магура, няма как да не се замислиш за еволюцията. И най-вече за нейните съмнителни успехи.

Все пак говорим за място, на което историята на човечеството е "жива". Място, в което са запазени рисунки, най-старите от които са правени преди 7000 години. Доказателство за развитието на homo sapiens, разумният човек!

Че 7000 години са нищо от гледна точка на еволюцията е факт, ама бива ли все още да има подобни прояви като на Радо, Павчо и (евентуално) Антов? Човешкото е тук, разумното го няма.

Представете си, че човечеството вземе да оцелее смутните времена, в които живеем, и които също поставят "разумната" част под въпрос. Че не покрием планетата с ядрени гъбки, не ни изтреби отгледан в тайна лаборатория палав вирус, а планетата ни прости всички гаври с нея и не ни заличи с катаклизми, пред които случващото се в "2012" на Роланд Емерих да изглежда като спокойна следобедна разходка в Борисовата.

 

Надпис в Магурата

Когато те накарат да се съмняваш в разума на разумния човек

Представете си, че след още няколко хиляди години група човешки същества, вероятно наблъскани с повече чипове, отколкото се държат на склад в завод на Apple, попаднат на Магурата и на уникалното проявление на вандалското разбиране за изкуство.

Каква ще бъде реакцията им? Какви ще бъдат изводите им за лето 2019-о след Хр. и за предшествениците им, обитавали тези земи?

Докато "художниците" преди няколко хилядолетия са рисували по стените на пещерата най-вече разбираеми сцени - на хора, животни, лов и пр., творчеството на homo sapiens през 2019 г. сл.Хр. остава същинска загадка. Кой казва, че писмеността ни е помогнала да се разбираме по-добре? Абсурд. Дори сега въпросите около мистериозното послание в пещерата трудно могат да получат отговор, колко ли трудно ще е е това след няколко века...

Кои са Ради и Павчо? Какво са Ради и Павчо? Някой от тях ли е с фамилията Антов или това е трети човек? Да не би да са рапъри? Защо фамилното име е написано след годината? Забравили са го и са допълнили в последния момент, или той (ако е трети човек) сам е решил да впише името си, обиден, че е пренебрегнат?

А защо изобщо е надраскан надписа? Бунт срещу авторитетите? Бунт срещу логиката? Бунт срещу добрия вкус? Бунт срещу образователната система? Той поне е явен.

Можи би Радо, Павчо и (евентуално) Антов просто са искали да бъдат запомнени от бъдещите поколения. Това повдига най-важният от всички въпроси - на кого му пука, че през 2019 г. са били на това място?

За радост, драсканиците вече са заличени. Повърхностни били, лесни за изтриване. Язък за труда на онези смели homo sapiens!

Единственото, което стореното от тях им оставя, е презрение в различни дози (в зависимост от това колко може да ви възмути подобна проява). Презрение заради вандалския акт, липсата на възпитание и култура, и дори на прашинка съобразителност. И на завършен втори клас – една запетая поне да имаше! Една!

И без култура може да се влезе в Магура, очевидно е. Ама какво да се направи? Вариант е туристите да бъдат подлагани на IQ тестове на входа на пещерата (и други подобни обекти), преди да бъдат допуснати до нея, но в наши дни все ще се намери някой, който да се почувства дискриминиран. А и интелектуалните липси не означават задължително, че ще тръгнеш да си драскаш името наляво-надясно.

Изисква се да си особен тип човек. Да знаеш, че най-вероятно историята ще те забрави поради липсата на какъвто и да е смисъл да те помни, но все пак да искаш да оставиш знак. Да се знае, че си съществувал. Да се почувстваш с малко по-значим.

Дали ще ръчкаш по Колизеума или пирамидите в опит да си оставиш името там, дали ще надраскаш някъде името на любимия отбор, или ще съсипеш стената на културен обект - все е тая.

"Вижте ме! Тук съм! Това мога, това правя! Да не ме забравите!"

Видяхме ви. За съжаление, не сте единствени. Но утре-вдругиден ще ви забравим.

Станете почитател на Класа