Tези Оскари ги води Ани Салич

Tези Оскари ги води Ани Салич
  • Автор:  Webcafe
  • Дата:  
    23.02.2019
  • Сподели:

Светът очаква с невиждана апатия тазгодишното издание на наградите "Оскар", докато истинското качествените "филми" всъщност са продукции на българския обществен и политически живот - от приключенски истории с жабешки привкус до политически антиджендър трилъри.

 

Новинарски Оскари

Седмичен обзор, в който наградите са за най-добрите "филми" от обществения ни живот

 

Ето защо тазседмичният обзор на събитията достига до вас под формата на първите по рода си филмови и актьорски "Оскари" за онези от новините, а за разлика от щатските си имат и водещ - Ани Салич. Пукни се от яд, Академийо!

Най-добра главна мъжка роля: Красимир Вълчев, "SELFIE"

SELFIE е трилър, в който един образователен министър отсича "Не подкрепям проповядването на джендър идеология в училища!", запретва ръкави и тръгва на битка с цялата Европейска комисия. Защо? Заради анкета за дигиталното образование, която, между другото, дава на учениците възможност да въведат пола си с опцията "друго". Една интригуваща история, в която изпълнението на Вълчев е толкова убедително (макар и понасилено), че да получи аплодисментите на всички, които са на мнение, че "мама" е "мама", а "татко" е "татко".

Най-добра главна/поддържаща женска роля: Корнелия Нинова, "БСП извън парламента Part Deux"

Не е много ясно каква точно роля играе лидерът на БСП в тази парламентарна драма. Бута се за главна, като че ли е в поддържаща, но като видиш как управляващата коалиция си води заседания без опозиция, сякаш Нинова изобщо няма място в актьорския състав. И все пак така отдадено влиза в образа на борец за свобода, демокрация и предсрочни избори, че няма как да не получи отличие. А и конкуренцията в категорията като цяло беше слаба.

Най-добър оригинален сценарий: "Беър Грилс vs. МОСВ"

Двама разглезени мъже от Запада (не каубои) оцеляват край езеро в българска планина, тайно консумирайки жаби; държавните служители, които е трябвало да не позволяват подобен разврат, са "Ни чул, ни видял"; бюрократичната машина се опитва да развали сладките спомени на "оцеляващите" с глоби; телевизии се отричат от продукцията... Обрат след обрат се трупат в този хитов филм.

Той не само привлече вълни от зрители, но и събуди креативността на гледащите. Сякаш всеки имаше подготвена шега по темата, която да сподели във Facebook, а най-доволен от това остана Иво Сиромахов.

Най-добра поддържаща мъжка роля: Волен Сидеров / Нено Димов

Покрай филма "БСП извън парламента Part Deux" Волен Сидеров се гласеше за номинация за главна роля за изпълнението на строг шериф, който налага дисциплина в Дивия парламентарен запад, но не сполучи. Все пак пикът в неговата кариера беше през далечната  2005-а, а оттогава насам му отреждат все поддържащи роли (понякога и само на златния му пръст).

Но дори тук нямаше как да победи - Нено Димов в края на седмицата изскочи от храстите на природен парк "Рила" с зашеметяващия хит "Беър Грилс vs. МОСВ". Ролята му там, както е модерно, не е черно-бяла, а някъде в сивото. Той е екоминистър, който, от една страна, се бори в името на закона и обстрелва оцеляващата ТВ звезда Беър Грилс с глоби, а от друга - някои зрители го виждат в образа на бюрократ, който избирателно подбира коя природа си струва опазването.

Най-добра песен: "Браво" на Ицо Хазарта (саундтрак към филма "Рапър в чекмедже")

Хазарта се завърна на сцената, за да каже днешните псевдо хип-хопъри, че са повече "псевдо" и по-малко "хип-хоп". Прав е човекът. Абсурдното е, че за това сега ще бъде възхваляван от същите слушатели, които до вчера са си припявали песни на онези, които той "дисва". Плочата се върти, телето си е теле. А масово на зрителите им убягва елементът, че клипът всъщност е 3-минутна реклама на кафе, ама здраве да е...

Най-добър адаптиран сценарий: "Медийни войни: NOVA надежда"

Филм, разказващ за продажбата на "Нова Броудкастинг Груп". Сценарият е адаптиран, защото този филм вече сме го гледали, но в ролята на Кирил Домусчиев беше чешкият милиардер Петр Келнер. Тогава Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) дисквалифицира чешката версия на филма. Въпросът е ще го направи ли сега, или няма да види никакъв проблем.

Най-добър режисьор: Кирил Домусчиев, "Медийни войни: NOVA надежда"

Има изгледи българският римейк на чешките "Медийни войни" да се окаже по-успешен (ако КЗК даде благословията си). Така бизнесменът (който освен режисьор, е в главната роля) вече ще си има една масивна медийна група, а това е не малък успех. Работата на спортните отдели (и не само) там изведнъж се поусложни, но нека запазим вяра в независимата журналистика и в това, че "Лудогорец" няма изведнъж да се окажат най-великият отбор в историята на футбола, човечеството и вселената.

Най-добро cameo: Коко Каменаров, "Now you see me: СГС"

Директорът на БНТ заслужено взима седмичната награда за най-запомняща се кратка екранна поява в магическия трилър с религиозни елементи. Неговият персонаж чудодейно се излекува – ден след като Каменаров не успя да се яви на заседание по делото си за шофиране в нетрезво състояние, изгря на екрана на телевизията-майка в репортаж от Брюксел. Позитивно мислене и Алка Зелцер му е майката!

Най-добър филм: "Фатално привличане: ГЕРБ и ДПС"

Голямата награда е за еротичния трилър с ГЕРБ и ДПС в главните роли. Това е една от онези мащабни продукции, които веднага се сдобиват със спинофи (в случая - "БСП извън парламента Part Deux"). Филмът разказва за две уж противостоящи си политически сили – една управляваща и една в опозиция. В един момент намират допирна точка – прагът на преференциите. Сплитат пръсти в желанието да го вдигнат до небесата и да предпазят листите си от перверзните своеволия на избирателите. Подобни забранени забежки - покрай F-16 и антикорупционния закон – вече им се разминаха няколко пъти, но късметът е до време... Сега отритнатото БСП вдигна скандал и двете партии отново се отблъснаха. Моментът за тяхната любов не е дошъл, светът не е готов, а злобни критици дебнат отвсякъде.

На спечелилите – честито! На другите – sorry 'bout your damn luck и се постарайте малко повече догодина.

 

* Всяка прилика с действителни лица и събития е напълно случайна.

 

1aasaa1

Станете почитател на Класа