Моцарт с кисело зеле

Една от основните функции на вестниците е да информират.

 

 

Нещо като хартийката, която ни подмушват в болницата, преди да ни отрежат апендикса. Като попитате какво пише на нея, отговарят ви – информирано съгласие. Съгласие да ви отрежат каквото си харесат и което може после да бъде засилено по клинична пътека.

Какво е общото между двете? Ами – като прочетете седмичната преса, съвсем информирано ще се съгласите, че ви вземат за идиот.

Но – да започнем с добрите новини – след новата Коледа, Новата година, старата Коледа, серията именни дни и новия Трифон Зарезан, ето ни и пред поредната Нова година – китайската. Не знам как е ЧНГ на китайски, но пък „СТАНДАРТ” се е погрижил да ни информира, че през тая година „Прасето ни кара да се погрижим за красотата си”.

 

https://razgradnews.net/wp-content/uploads/bfi_thumb/Image_4554995_133_0-6nida7vmelsoh1geugrbep8m6zeluwljah9hazhe7nk.jpg

Било годината на свинята.

 

Свинска є работа.

Като сме заговорили за тия работи, въпросните, няма как да подминем замерването с миризливи неща от страна на двете политически сили – метне едната, отвърне другата, докато пейзажът съвсем се оцапа и усмърди. Отваряме „24 ЧАСА” и започваме да се прозяваме на вече баналното заглавие „Елена Йончева вади скандални записи с министър Банов”… И изведнъж прозявката ни секва – защото втората част от заглавието е по-пленяваща: „Мъжка двойка зад аферата”.

Въх! Въй!

Слагаме очила, продължаваме със ситния текст, за да се информираме, че това „установи разследване на „24 часа”. И по-нататък – вместо пикантерия се премятат вече омръзналите ни дела, документи, записи и попръжни.

Дайте повече жълтичко, стига кафеникави изпълнения! Ако има и записи – още по-добре, за какво са ни тия нови технологии, ако не ги използваме!

Дори църквата вече си служи с тях, за да бъде в крак с времето – „Антихристът идва през смартфона” – убедено предупреждава в „ТРУД” руският патриарх Кирил. За записи не става дума, а за това, че „Антихристът ще е човек, който ще застане начело на световната интернет мрежа и ще контролира човечеството”.

Католическата църква е по-оптимистично настроена – според „24 ЧАСА” „Папата сравни Девата с инфлуенсърите”. В туитче папа Франциск написал, че „без социални мрежи Дева Мария е станала първият инфлуенсър – „инфлуенсър на бога”. Думичката „Бог” е с малка буква в антрефиленцето – явно коректорката е повлияна от антихриста в смартфона си.

 

https://www.lifebites.bg/wp-content/uploads/2018/01/collage-mozart-2.jpg

 

Потресени от тези разкрития, отваряме „ТЕЛЕГРАФ”, за да се разтушим със светските клюкици – и откриваме, че „Кръщават жаба на Моцарт”. Има снимка и на Моцарт, и на жабата – не си приличат. Любознателният читател, който за Моцарт знае само, че е писал малки нощни музики, с ужас ще научи, че са „необходими 202 часа, за да се изслуша цялата музика” и, преценил, че няма толкова време за губене, ще се опита да научи нещо полезно – например, че геният „обичал да похапва кисело зеле с кнедли от черен дроб”. Потърсихме рецептата – няма я, може би е изгубена или маскирана сред партитурите.

Сигурно и списователят я е подирил, но безуспешно, защото я няма. В замяна на това е открил, че Моцарт бил композирал шестгласен канон, озаглавен „Целуни ме отзад”.

Е, след като сме изчели всичко това, съвсем информирано можем да се съгласим с мнението на великия композитор, пророчески предвидил преди векове появата на новата българска журналистика.

Станете почитател на Класа