Защо още нямаме политика за регионите?

40% от активното население в Кърджали търси препитание и работа в други градове. Това съобщиха вчера от КНСБ. Същото е положението в Монтана, Видин, Враца и Търговище...
Определено това не изглежда нормално. Макар привържениците на крайния неолиберализъм да казват, че така трябва. Щом няма работа, нека хората да ходят там, където има. В интерес на истината такава теза е приемлива на запад от Белград, където има самостоятелна реална регионална власт. В западните страни отдавна са се научили, че за да се развива един регион, държавата просто трябва да го подпомага, а не да канализира инвестициите и да одобрява всички проекти, насочени към него.
Основният проблем у нас е, че липсва политика за регионите. Въпреки че през последните 20 години се говори твърде много за децентрализация и повече възможности за самостоятелно развитие на общини и области, правителствата упорито продължават да стискат властта. Никой не може да прескочи бюрокрацията, а тя няма време за „малките хора и проблеми“ по периферията. Естествено стратегии има, но те остават на хартия. Ето защо столичани не трябва да упрекват жителите на Кърджали и другите български райони, които наводняват техния мегаполис. Дошло е време следващата власт да въведе истинска и самостоятелна политика в българските региони.

Станете почитател на Класа