За кого работят магистратите?

Бюджетът на съдебната власт от 2003 до 2008 г. е нараснал с 506%. Това се казва в доклад на „Отворено общество“ за напредъка на страната в правосъдната система, оповестен вчера. Или с по 100% годишно. Заплатата на магистратите в съдебната система пък варира между 2 и 4 хиляди лева месечно.
Независимо от високите заплати на магистратите ни обаче България е цитирана в докладите на ЕК като страна с нереформирана съдебна система и подкупност и в правораздаването. От Брюксел непрекъснато повтарят, че не се вписваме в критериите на съюза и че тук има чадър над сивия сектор, който финансира партиите.
Оттам искат осъдени престъпници от висшите етажи на различните власти, но нашето правораздаване не може да се справи със задачата. Вместо това за неизплатен кредит на съдомиялна машина се дават 3 години лишаване от свобода, а дупнишките бизнесмени Ангел Христо и Пламен Галев, известни като братя Галеви, ги пуснаха от ареста, за да влязат в парламента като мажоритарни кандидати. Новина, която особено впечатли европейците. Няма и подведени под отговорност министри, да не говорим за магистрати.
На фона на тази статистика петорното нарастване на бюджета на съдебната система не звучи оправдано. На ход са следващите управляващи в държавата!

Станете почитател на Класа