Партиите – орел, рак и щука в здравеопазването

Реформите в здравеопазването у нас боледуват. И това е факт от години, защото по традиция всяка политическа сила има свои планове за здравния сектор, ресорният министър винаги е грешник, а в крайна сметка страдат пациентите.
Фактът, че здравеопазването ще си остане един от най-съществените проблеми пред бъдещия кабинет, се потвърди и вчера, когато представители на различни политически сили дискутираха предстоящите реформи в сектора.
Здравните експерти на ДПС например обявиха, че застават зад демонополизацията на дейността на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и не са се отказали от идеята да има задължителни застрахователни здравни фондове. ГЕРБ и Синята коалиция се обединиха около тезата, че НЗОК трябва да остане фундаментът, върху който да се надгражда чрез въвеждането на здравноосигурителните фондове. РЗС също поискаха демонополизация на касата. А БСП пожела стабилност и твърдо се обяви за запазване на монопола на НЗОК.
При толкова различни становища е интересно как ще изглежда системата, ако се наложи партии с различни виждания да правят коалиция. Тогава със сигурност реформата в здравеопазването ще продължи да буксува и ощетени от това ще бъдат пак пациентите.

Станете почитател на Класа