Шоуто на Мая

Шоуто на Мая
  • Автор:  Дияна Костова Webcafe
  • Дата:  
    06.11.2018
  • Сподели:

Влак 2601, първи вагон, купе No. 2, втора класа: добре дошли в хвърковатата приемна на Мая Манолова в експреса "Златни пясъци".

В продължение на 7 часа и 33 минути - толкова трае "бързото" пътуване с БДЖ между София и Варна - Манолова ще приема лично жалбите на граждани срещу правителството, чиновниците, монополите, търговските вериги, работодателите, живота, вселената и всичко останало.

Това, което я качи на влака, се оказа необяснимият инат на финансовия министър Владислав Горанов. С проекта за Бюджет 2019 ще се направи промяна в Закона за НСО, която вади омбудсмана от списъка на лицата с право на специализиран транспорт от държавната охрана "в мирно време".

 

Мая Манолова

 

За справка: шофьор и кола от НСО се полагат и на всички членове на Министерския съвет (20 души, без да броим министър-председателя, който се охранява по специален ред), всички конституционни съдии (12 души), зам.-председателите на Народното събрание (трима, след отстраняването на Валери Жаблянов), председателите на ВКС и ВАС, и кмета на София. Същото се полага и на бившите председатели на Народното събрание и бившите премиери в продължение на 4 години след освобождаването им от длъжност.

Димитър Главчев, например, има пълно право да се вози на луксозно такси до 2021 г. благодарение на факта, че оглавяваше парламента в продължение на 7 месеца без два дни. Разбира се, има право и да се откаже от услугите на НСО - като Лозан Панов след оня случай с разхлабените болтове на служебната S-класа.

Единствената фигура, която ще бъде лишена нарочно от вече съществуващата привилегия, е омбудсманът. Мотивът: Функциите на Мая Манолова като обществен защитник "не следва да предполагат използването на специализиран транспорт от НСО".

За да е ясно: не става дума за пестене на "народната парА".

Разрешените разходи както на НСО, така и на омбудсмана не намаляват, а се увеличават през 2019 г. (заради ръста на минималната работна заплата).

Толкова ли е скъпа издръжката на канцеларията на Манолова? Зависи от гледната точка. Бюджетът й е с размера на държавната субсидия за училищата и пътното почистване в община от типа на Георги Дамяново, Монтанско. Но на фона на общото преразпределение, служебният шофьор на омбудсмана е абсолютно пренебрежим, та чак дребнав разход. Особено на фона на охраната на "почетни председатели", "успели млади мъже", станали милионери на държавна служба, и други застрашени биологични видове.

Тогава защо изобщо промяната минава през Бюджет 2019? Някой би казал - наказателна акция заради активността на омбудсмана около протеста на майките. Нo недодяланият маниер с вдигането на слаба топка за забивка от "противника" говори за по-различен замисъл.

Отлъчването й от клуба на служебния автопарк е толкова елементарно за отиграване заяждане, че честно казано, започва да изглежда като любезна услуга, преливане на политически капитал и превръщането й във "великомъченица" на скъперниците от МФ.

Епизодът с пътуващото шоу на Мая Манолова се разиграва като по учебник за хитър PR (по щастлива случайност дори шофьорът на автобуса, с който пътувала до Стара Загора в понеделник, се оказа бивш кадър на НСО).

Това вероятно идва да компенсира сравнително безславните опити на самата Манолова да си върши работата в ограничените рамки на законовите правомощия на омбудсмана. От жалбите й пред Конституционния съд само една е приета за основателна: въвеждането на наказанието "отписване от избирателния списък" за хората, които не гласуват задължително. Останалите й протести - от високия данък за домашната ракия до искането й всеки гражданин да може да обжалва решенията на КЕВР - не оправдават нито очакванията, нито шумните анонси.

За сметка на това, мнозинството в Народното събрание (най-често за да поправя собствените си недоразумения) активно я легитимира във функция, която не й се полага по конституция - на законотворец. От 3 години Манолова внася не просто идеи и бележки, а готови законопроекти за гласуване, къде по-качествени, къде не съвсем удачни (Огнян Герджиков я беше оприличил на "луд с картечница" заради една от инициативите й по Търговския закон). Поне не може да бъде обвинена в лентяйство и обезличаване на синекурния пост, който очевидно й е тесен.

Във всички случаи - кампаниите на омбудсмана са винаги обилно рекламирани, социално-прицелени и подкрепяни от разнообразен брой граждански организации. Ако се доверим на изследванията, рейтингът й доближава до този на Румен Радев, което я прави потенциален опасен противник и за десницата, и за левицата, и за популистката менажерия.

Вече никой не си спомня участието й в скандала около Костинбродската афера, нито миналото й на тъмночервено "острие" на БСП.

Сега всички чакат да разберат дали Мая Манолова ще прекъсне 5-годишния си мандат, за да играе за кмет на София, или ще пази сили, за да атакува президентството през 2021.

През това време турнето й ще продължава с пълна пара (макар и повечето да отива в свирката). Вече е показала, че може да води хорото, а ако пропее, ще надмине Слави Трифонов по продадени места.

Цена на редовния билет София-Варна в едната посока: 24,10 лв. Цена за пенсионери и студенти - 12,30 лв. PR-ефектът в рубриката "И те са хора като нас": безценен.

Прочетена 386 пъти

Станете почитател на Класа